open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Predloženo do 1.000 KM kazne za precrtavanje latinice ili ćirilice na saobraćajnim tablama
Uvođenje novčanog kažnjavanja prefarbavanja latiničnog ili ćiriličnog pisma na saobraćajnim tablama, što je pojava vidljiva širom naše države, predloženo je kroz dopune Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini koje su upućene u parlamentarnu proceduru.
11.11.2021. u 11:14
get url
text
Šaranje znakova

Predloženo je i da se informacija o ovim prekršajima dostavi nadležnom tužilaštvu kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela.

Ovakav prijedlog dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja BiH uputio je zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Damir Arnaut.

Kazna bi iznosila 400 KM do 1.000 KM, a u obrazloženju je navedeno da je prefarbavanje ili na bilo koji drugi način prekrivanje jednog od dva pisma na tablama raširen problem koji izaziva uznemirenost kod različitih konstitutivnih naroda i građana iz reda ostalih, te da postojeće sankcije nisu adekvatan preventivni mehanizam pa ih je potrebno pooštriti.

No postavlja se pitanje da li ovakva dopuna zakona rješava problem i da li je realno moguće pronaći one koji "šaraju" latinično ili ćirilično pismo na tablama, u zavisnosti u kojem se dijelu Bosne i Hercegovine nalaze.

- Teško je to definirati, i pitanje kazne. To zakonsko rješenje u ovom trenutku teško da će proći – stava je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

Kazao je da je prefarbavanje jednog od dva zvanična pisma u našoj državi jeste generalno problem, ali da ga trebaju riješiti javna preduzeća Putevi RS-a, odnosno Ceste FBiH.

- Oni vrše održavanje i praćenje, a tu je i policija koja treba da kontroliše. Problem postoji, ali teško da se može ovim zakonom riješiti – dodao je Mitrović.

Mišljenje o dopunama Zakona o sonovama sigurnosti saobraćaja BiH dala je i Direkcija za evropske integracije, navodeći da prefarbavanje saobraćajnih tabli predstavlja ugrožavanje sigurnosti učesnika u saobraćaju.

- Sigurnost prometa na cestama je u fokusu Evropske unije – dodaju u Direkciji za evropske integracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.