open-navfaktor-logo
search
Glavaš potpredsjednik DF-a
Predsjedništvo DF-a: Pozivamo Bevandu da prestane s opstrukcijama donošenja budžeta BiH
Predsjedništvo Demokratske fronte je na današnjoj sjednici razmatralo i analiziralo aktuelnu političku situaciju u zemlji.
16.05.2022. u 14:50
get url
text

U vezi s pripremama za predstojeće Opće izbore imenovan je i Izborni štab Demokratske fronte. Najavljeno je i uskoro zakazivanje sjednice Glavnog odbora stranke na temu definisanja konačne izborne strategije.

Predsjedništvo DF-a podržava zakonitu odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) o raspisivanju Općih izbora u oktobru 2022. godine.

- Pozivamo državnog ministra finansija (HDZ) (Vjekoslava Bevandu) da prestane sa opstrukcijama donošenja Budžeta institucija BiH za 2022. godinu s ciljem da se ne osigura finansiranje izbora. Predsjedništvo DF-a prijetnje Dragana Čovića o tzv. "teritorijalnoj reorganizaciji BiH", ako idu pod organizacijom i izvedbom HNS-a, smatra direktnim antidejtonskim djelovanjem - saopćili su iz DF-a.

Predsjedništvo DF-a, kako se dodaje, cijeni da su ponašanje i izjave Zorana Milanovića jedno kontinuirano neprimjereno i nedopustivo uplitanje u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine.

- Diskriminatorna, antievropska i rješenja bazirana na dodatnim etničkim podjelama Izbornog zakona BiH neće proći ma koliko buke i uvreda prema zvaničnicima iz Demokratske fronte se plasiralo iz dana u dan. Ustrajat ćemo samo na rješenjima koja promovišu jednaku vrijednost glasa i otklanjanje svih oblika diskriminacije naših građana - naveli su u saopćenju.

Predsjedništvo DF-a poziva visokog predstavnika u BiH Christiana Shmita da bez odlaganja obustavi odluku lokalne vlasti u Bratuncu u vezi s tzv. sanacijom Zemljoradničke zadruge u Kravicama.

- To mjesto je stratište masovnih zločina i mjesto pogubljenja žrtava srebreničkog genocida. To su potvrdile presude i Suda BiH i Haškog tribunala. Na ovaj način pokušaj uklanjanja tragova zločina genocida je necivilizacijski i nedopustiv - dodali su u saopćenju.

Saopćeno je i da je državni zastupnik Vlatko Glavaš danas imenovan za potpredsjednika Demokratske fronte.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.