open-navfaktor-logo
search
Izvanredan dokument
Predstavljena međunarodna baza podataka o suđenjima za ratne zločine
Više od 600 pravomoćnih presuda za ratne zločine s područja bivše države te oko 30.000 pojedinačnih unosa nalazi se u online bazi podataka o suđenjima za ratne zločine – War Crimes Trials Database Project, koja je u petak prezentirana u Travniku.
26.11.2021. u 19:07
get url
text

- Sada u bazi imamo 913 osoba, prikupili smo podatke s 20 sudova među kojima su lokalni sudovi i Međunarodni tribunal u Haagu. Presude se odnose na 902 muškarca i 11 žena i baza je dostupna svima. Ono što smo čuli od naših međunarodnih partnera je da će naše iskustvo i rad doprinijeti drugim zajednicama i čitavom svijetu, na poboljšanju uvjeta života i razvoja zemalja koje su prolazile i prolaze slična iskustva kakva smo mi prolazili tokom zadnjeg rata. Web adresa baze je www.warcrimesdatabase.net - rekao je dr. Goran Šimić, dekan Fakulteta pravnih nauka Univerziteta u Vitezu, koji je zajedno s japanskim profesorom s Waseda univerziteta osmislio i napravio bazu.

Putem video linka obratio se i sudija Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove.

- Ovo označava završetak ključne prve faze izrade baze podataka koja će činiti javno dostupnim sve presude vezane za ratne zločine koje je donio Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju, pa i Mehanizam, njegov nasljednik, kao i presude domaćih sudova. Baza podataka već sačinjava jedan izvanredan novi resurs. U konačnici će ona sadržavati i suđenja i apelacijske presude sa svih suđenja za ratne zločine pred svim domaćim i međunarodnim sudovima. Stajat će kao dokument i javni dokaz da zvjerstva mogu biti učinkovito spriječena kad se međunarodna zajednica i drugi udruže u borbi za odgovornost. Ovo je jedan od najvažnijih doprinosa na polju međunarodne kaznene pravde - rekao je Agius.

Partneri na projektu su Waseda University iz Japana, UN Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH i Univerzitet Vitez.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.