open-navfaktor-logo
search
Hitno rješavati
Predstavnici granskih sindikata ukazali na izuzetno težak položaj radnika realnog sektora u Federaciji BiH
Na sastanku granskih sindikata Saveza samostalnih sindikata BiH u Sarajevu, predstavnici sindikata iz realnog sektora, iznijeli su zabrinutost za trenutno stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine, sve izvjesnije poskupljenje cijena električne energije za privredu za mogućih 20 posto, koja će se direktno odraziti na prava radnika u Federaciji BiH.
15.11.2023. u 22:41
get url
text

Ukazali su i na druge probleme i otvorena pitanja koja je neophodno hitno rješavati u što skorije vrijeme.

Predstavnici, Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala Bosne i Hercegovine, Sindikata hemije i nemetala FBiH, Sindikata tekstila, kože, obuće i gume FBiH i Samostalnog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Bosne i Hercegovine ukazuju na izuzetno težak položaj radnika realnog sektora u Federaciji BiH i neizvjesnost daljeg statusa radnika.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti: 

"Kao što su ranije ukazali, Svjetska kriza izazvana ratovima u Ukrajni i na Bliskom istoku značajno utiče na većinu privrednih aktivnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine što je osjetno od sredine 2022. godine. Poskupljenje struje i proširenje porezne osnovice već uzrokuje značajno smanjenje broja radnika u kompanijama.

Poslodavci otkazuju ugovore o radu i smanjuju plaće radnika, a postupak pregovaranja većih satnica za 2024. godinu u realnom sektoru stavljen je na "čekanje" do daljnjeg. Posljednjih nekoliko mjeseci radnici i javnost često su informisani o "hitnom" donošenju seta zakona kojim će se rasteretiti cijena rada i omogućiti "povećanje plaća" radnika u Federaciji BiH a što uključuje i "Zakon o minimalnoj plaći".

Vlada BiH najavila je donošenje propisa već u oktobru ili novembru. Kao što znamo to se nije desilo. Sindikati još uvijek nisu upoznati sa sadržajem seta fiskalnih zakona, kao i najavljenog donošenja "Zakona o minimalnoj plaći", te naglašavaju da, iako su sindikati više puta tražili od Vlade Federacije BiH održavanje sastanka upravo radi predstavljanja problematike radnika i prijedloga za strateško djelovanje nije održan niti jedan sastanak. U 2023. godini, također, nije održan niti jedan zajednički sastanak predstavnika Vlade FBiH, UPFBIH i Sindikata. Sindikati su više puta izrazili bojazan da će zagovarano povećanje "minimalne plaće" u Federaciji BiH uključiti i naknade za topli obrok, prevoz i regres.

Ove tvrdnje, nažalost, potvrdio je i premijer Nermin Nikšić gostujući u jednoj televizijskoj emisiji prošle sedmice, te najavio da će prema novim zakonskim rješenjima, minimalna plaća uključiti i naknadu za topli obrok i regres. Iz sindikata poručuju da nepostojanje socijalnog dijaloga na nivou Federacije BiH i donošenje jednostranih odluka upravo se lomi preko leđa radnika u realnom sektoru, radnika koji stvaraju nove vrijednosti i pune budžete. Shodno navedenom, industrijski sindikati donijeli su zaključak i traže od Vlade Federacije BiH, da u što kraćem roku dostavi sindikatima set fisikalnih zakona, kao i "Zakon o minimalnoj plaći" i uključi sindikate u diskusiju o ovim izuzetno važnim pitanjima. Traži se i hitno održavanje zajedničkog sastanka socijalnih partnera, predstavnika Vlade Federacije BiH, Udruženja poslodavaca FBiH i Sindikata na kojem će se razgovarati o aktivnim pitanjima i problemima te mjerama koje Vlada FBiH može donijeti u cilju ublažavanja negativnih posljedica koje će nastupiti za radnike u Federaciji BiH poskupljenjem struje."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.