open-navfaktor-logo
search
UIO BiH
Prijavio luk, krijumčario krompir u BiH: Oduzeto 18.000 kilograma koji idu na aukciju
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, u Carinskoj ispostavi Bosanski Šamac, oduzeli su 18.000 kg krompira i spriječili njegovo krijumčarenje u Bosnu i Hercegovinu.
20.10.2023. u 09:24
get url
text
Krijumčaren krompir
Krijumčaren krompir

Iz UIO BiH je saopćeno da je uvoznik za carinjenje prijavio pošiljku crvenog luka u količini 23.000 kilograma.

- Tokom pregleda priložene dokumentacije izražena je sumnja u vrstu i količinu robe, te je pristupljeno detaljnom pregledu pošiljke, nakon čega je utvrđeno da se, osim redovno prijavljene robe, u kamionu nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija - naveli su iz UIO.

Dodali su da je krompir bio sakriven na način da je na četiri zadnje palete bio natovaren crveni luk, a u ostatku pošiljke, u dubini tovarnog prostora do kojeg nije moguće pristupiti bez detaljnog istovara, pronađeno je 18 paleta konzumnog krompira ukupne težine 18.000 kilograma.

- Pretpostavlja se da je zamjena robe izvršena iz razloga što se prilikom uvoza krompira iz zemalja Evropske unije u Bosnu i Hercegovinu plaća dodatna taksa u iznosu 0,10 KM po kilogramu, koja se prilikom uvoza crvenog luka ne naplaćuje - saopćeno je. 

Istaknuto je da je uvoznik prihvatio odgovornost, izdan je prekršajni nalog, a roba je trajno oduzeta i bit će prodana na javnoj aukciji organizovanoj u UIO - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.