open-navfaktor-logo
search
Godišnjica zločina
Prije 31 godinu srpski agresor je u Lješevu strijeljao 22 stanovnika: Nani pred očima ubili sinove, muža, braću...
Manifestacijom "Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. godine" na spomen-obilježju u Starom Selu u Lješevu u općini Ilijaš, obilaskom šehidskog mezarja te prigodnim vjerskim programom, obilježena je 31. godišnjica zločina nad stanovnicima Lješeva, gdje su srpski agresori na današnji dan 1992. godine strijeljali 22 mještana ovog ilijaškog naselja.
05.06.2023. u 14:18
get url
text

Porodice ubijenih, svjesne da presude neće vratiti njihove najmilije, ipak ističu da je važno da zločinci budu okarakterisani kao takvi zbog budućnosti novih generacija.

Adha Masnopita, predsjednica organizacionog odbora manifestacije "Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. godine", pojašnjava za Detektor da je 5. juna 1992. strijeljano 20 muškaraca i dvije žene.

- Ovaj zločin su preživjele dvije osobe. Jedna od njih je moja nana rahmetli, kojoj su zločinci pred njenim očima ubili dva sina, muža, dvojicu braće i još više članova porodice - kaže Masnopita, čiji je otac Jasmin tada ubijen. Osim oca, ubijeni su i njen dedo Husnija, amidža Mujo te daidže Hasan i Suljo Fazlić.

FOTO: Mina

Masnopita pojašnjava kako se svake godine obilježava zločin nad Bošnjacima iz Lješeva, a ove godine su 2. juna upriličili i historijski čas za učenike srednjih škola s područja općine Ilijaš, s ciljem da se mlađe generacije upoznaju s dešavanjima na ovom području 1992. godine "s obzirom na to da nemaju priliku to učiti u školama".

Za ove zločine trenutno se u Sudu BiH sudi Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, kojima se na teret stavlja, između ostalog, da su, u svojstvu pripadnika Interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske općine Ilijaš, kasnije Ilijaške brigade Vojske Srpske Republike, 5. juna 1992. učestvovali u napadu na Lješevo i ubistvima 20 civila.

- Poslije artiljerijskog napada, ušli su u selo, zapalili više kuća i lišili slobode civilno muslimansko stanovništvo - navodi se u optužnici.

FOTO: Mina

Dodaje se da su civili sprovedeni u dvorište jedne kuće, gdje su dvojica optuženih, s još petericom pripadnika Interventnog voda, ubili 20 osoba, među kojima više članova porodica Avdukić, Fazlić i Masnopita. Dvoje civila je preživjelo, a oko 100 muškaraca, žena i djece odvedeno je u Podlugove, navodi se u optužnici.

Suđenje u ovom predmetu počelo je u martu prošle godine, a u toku je iznošenje dokaza odbrane.

Masnopita ističe da je pravosuđu trebalo 30 godina da "pođe reagovati" na zločin u Lješevu, te da porodice žrtava očekuju izricanje presude do kraja ove godine. Kaže da proces ide sporo, ali i da su porodice svjesne da nijedna presuda ne može vratiti nijedan život.

- Međutim, važno je da zločinci imenom i prezimenom budu okarakterisani kao takvi, važno je da im se izreknu najstrožije kazne, zbog budućnosti naše djece i naših generacija, ali i zbog sjećanja na naše šehide. A mi znamo da presuda ne može vratiti nijedan ljudski život - dodaje ona.

VEZANI TEKST - Historijski čas: Srpski agresor je prije 31 godinu ubistvima pokušao izbrisati postojanje Bošnjaka u Lješevu

Državni sud je krajem prošle godine za ovaj zločin potvrdio optužnicu protiv Marinka Vidovića i Pere Vujovića, koji imaju prebivalište u Srbiji i nedostupni su pravosudnim organima.

Birn je objavio bazu Sudski utvrđenih činjenica o ratu u BiH, gdje su Vijeća Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u presudama Momčilu Krajišniku, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu te Vojislavu Šešelju konstatovala zločine koji su se dogodili u Lješevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.