open-navfaktor-logo
search
Partner Vlada FBiH
Prijedlog novog kolektivnog ugovora: Rudari insistiraju da ostane povišica od 230 KM i traže dugoročno rješenje
Savez sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine i Samostalni sindikat rudara u FBiH ulaze u pregovore s Vladom FBiH u vezi s novim kolektivnim ugovorom u sektoru rudarstva u ovom bh. entitetu.
02.11.2023. u 08:02
get url
text

VEZANI TEKST - Potpisan sporazum o nastavku primjene kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH

U posljednjih nepunih godinu dana sindikati su u dva navrata produžavali važenje kolektivnog ugovora, posljednji put u aprilu, a sada žele dugoročnije rješenje, koje bi garantovalo sigurnost svim zaposlenim.

- Želimo u ova dva mjeseca u pregovorima s partnerima doći do usaglašenog kolektivnog ugovora koji bi stupio na snagu 1. januara 2024. i važio bi dvije godine.

Znamo da neće biti lako doći do kolektivnog ugovora, ali vjerujem da kroz pregovore s Vladom FBiH u konačnici to možemo riješiti - kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika u FBiH.

Ističe kako je ovaj sindikat spreman za pregovore. 

VEZANI TEKST - Plaća povećana za 230 KM: Potpisan kolektivni ugovor, zadovoljni i rudari i Vlada FBiH

- Imamo spreman prijedlog sadržaja kolektivnog ugovora koji bi bio na snazi od 1. januara 2024. godine.

Ovaj dokument, između ostalog, tretira pitanje najniže cijene rada, visine toplog obroka, visinu iznosa dnevnice ukoliko radnik bude angažovan u rudniku za državni praznik... Ne bih iznosio o kojim ciframa se radi kada su u pitanju ove stavke, ne žeilmo prerano otkrivati karte partnerima.    

Ono što možemo saopćiti jeste da ćemo insistirati da ostane na snazi linearno povećanje plaće rudarima u iznosu od 230 KM koje je usaglašeno u maju 2022. - istakao je Husić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.