open-navfaktor-logo
search
Afera "respiratori"
Pročitajte cijeli stenogram sa sjednice Vlade FBiH na kojoj se govorilo o javnim nabavkama u vrijeme COVID-19
Na tematskoj, proširenoj, sjednici Vlada Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana 16. marta donesena je Odluku o proglašenju nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID - 19) na području Federacije BiH. Na istoj toj sjednici govorilo se i o javnim nabavkama. 
06.05.2020. u 19:09
get url
text

Toj sjednici je, između ostalih, prisustvovao i Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke BiH, koji je objašnjavao šta podrazumijeva izuzeće Zakona o javnim nabavkama, član 10. (Izuzeća od primjene odredbi ovog zakona). Kada se on može koristiti i kada se može koristiti pregovarački postupak bez obavještenja. 

Sjednici su prisustvovali direktori kliničkih centara u FBiH (Tuzla, Sarajevo i Mostar), koji su jasno iskazali potrebu za nabavkom medicinske opreme u što kraćem roku, jer su upozorili da je neće biti na tržištu ukoliko se brzo ne reaguje, ali su isto tako tražili da im se odmah pojasni na koji način se to može učiniti, a da se ne krši zakon. 

Na tom sastanku direktor Salčin objašnjava:

- Znači, vraćamo na taj član 10. ovo što sam ja na početku rekao iz mjera sigurnosti. To vas oslobađa ikakvog postupka, znači nema pregovaračkog bez objave. Nema ništa. I kaže se jasno izuzeto iz naprijed navedenog. I sad mi čitamo u situacijama kada je potrebno reagovai istog momenta, naprimjer u roku od jedan sat ili dva sata. Ili čak nekoliko minuta. Znači, kada objektivno nije moguće primijeniti nikakav postupak. U ovom slučaju kada se pozivate na ovaj član 10. o sigurnosti, zato je tako široko postavljen. Može biti primijenjeno 150 zakona o sigurnosti, o civilnoj zaštiti, o zdravstvu, a ne znam o čuvanju lica, imovine, bilo čega. Mi danas primijenimo zdravstvo, a sutra možemo bilo čega. Nama je cilj i zato sam apelirao na vas i na druge da ne dolazi do bilo kakvih zloupotreba, da kažem ja, danas je tržišna situacija takva da vi možda ne možete dobiti taj ne znam, koštao 10 hiljada, a vi ga možete sada dobiti za 100 hiljada maraka i to nije vasa greška, ne možete uticati na to. To je tržišna utakmica, možda možemo dobiti negdje iz neke zemlje. Pa, nabavi ga i po 100 hiljada maraka, nije problem, neće vam niko uzeti za zloupotrebu nešto.

- Znači, ukoliko Civilna zaštita treba da provede nekakav postupak vjerovatno će se pozvati na ovaj zakon i neće provoditi postupak, odnosno, pozvat će se na član kako smo i definisali.

U diskusiji su učestvovali ministri u Vladi FBiH, kantonalni premijer te drugi zvaničnici. Neke izjave na toj sjednici bile su sasvim drugačije u odnosu na izjeve koje su kasnije isti ljudi davali u medijima. 

VEZANI TEKST - Advokat Kolić: Čampara je u Vladi tvrdio jedno, a na TV-u sasvim drugo, a Salčin je "školski primjer sukoba interesa"

Advokat Kadrija Kolić, koji zastupa direktora Civilne zaštite FBiH Fahrudina Solaka, je takvo što tvrdio i u današnjem razgovoru za Faktor. Direktor Salčin se pak poziva na saopćenje Agencije za javne nabavke BiH koje je poslano 17. marta 2020. a nakon konsultacija s ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem i s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

- Upravo da se ne ide u suspenziju Zakona - objašnjavao je Salčin u medijima, a nakon što je Agencija "primila Zaključak odnosno inicijativu Vlade FBiH da se ide u suspenziju Zakona".

Faktor je u posjedu kompletanog stenograma sa te sjednice (a dio je već objavljen danas u medijima) po pitanju tačke jedan dnevnog reda i javnih nabavki. Diskusije učesnika proširene sjednice Vlade FBiH od 16. marta možete pročitati u nastavku. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.