open-navfaktor-logo
search
Kritike za Beograd
Profesor Enver Halilović: Angažiranje vojske na Sandžaku je ironija, Izetbegović je pokazao da je istinski lider
Novi Pazar, Sjenica i Tutin se već danima suočavaju sa velikim brojem zaraženih koronavirusom, što je zdravstveni sistem u Sandžaku doveo do kolapsa. Adekvatna reakcija i podrška zvaničnog Beograda Sandžaku je, smatraju građani navedenih gradova, izostala.
06.07.2020. u 17:57
get url
text

Angažiranje Vojske Republike Srbije za potrebe borbe protiv koronavirusa je, vjeruje profesor Enver Halilović, jedna vrsta ironije.

- To je moguće samo u režimima koji imaju vojnu diktaturu ili je riječ o područjima koji su okupirani, pa vojska regulira život – izjavio je Halilović.

Angažman vojske je, dodaje, dokaz da je medicinska pomoć pružena Novom Pazaru i ostalim gradovima u Sandžaku nedovoljna.

- S druge strane, imali smo jedan neprihvatljiv i neopravdan otpor, odnosno neslaganje i nedavanje saglasnosti na odlazak naših ljekara iz BiH u bolnice u Sandžaku, posebno u ova tri dana u kojima je situacija vrlo kritična – kazao je Halilović.

Halilović je apel predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića državnim institucijama da se pomogne Sandžaku ocijenio kao politički i vizionarski potez.

- Taj potez nije napravio niko od ostalih političara. Time je Izetbegović pokazao da je jedini istinski lider svih Bošnjaka, da cijeli bošnjački narod doživljava jednim etničkim bićem i da se postavlja na njegovo čelo – izjavio je Halilović.

Ocijenio je da je zvanični Beograd kaznio Bošnjake na Sandžaku lošom organizacijom zdravstva, što je dovelo do aktuelne situacije u kojoj veliki broj ljudi umire zbog epidemije koronavirusa.

- SDA Sandžaka se pri prvom talasu pandemije saopćila da se zdravstvena pitanja ne mogu rješavati vojskom. Oni su namjerno sada poslali vojsku da interevenira u bolnicama na Sandžaku, da pravi neki red jer nema drugog načina da se pokaže kako to nije srpska nego srbijanska vojska, vojska svih građana. To je čista demagogija i ironija života u Sandžaku pod režimom Aleksandra Vučića – kazao je Halilovića.

Podsjetio je da je iz BiH već pružena određena pomoć Sandžaku, te ističe da sama pomoć jeste bitna, ali da je bitan i osjećaj solidarnosti sa tim prostorom iz BiH.

- BiH je matična država svih Bošnjaka na svijetu. Prema tome, BiH i bošnjački lideri se moraju ponašati tako kao što se Izetbegović ponaša. Trebaju sve Bošnjake iz cijelog svijeta osjećati kao dio matične države BiH – zaključio je Halilović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.