open-navfaktor-logo
search
Nakon zemljotresa
Proglašeno stanje prirodne nepogode na području Stoca, skraćeni časovi
Na prijedlog Gradskog štaba Civilne zaštite, gradonačelnik Stjepan Bošković donio je Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode na području grada Stoca nastalu uslijed zemljotresa.
25.04.2022. u 12:38
get url
text

Prilikom zemljotresa došlo je do velike štete na javnim, privrednim, kulturnim, vjerskim, stambenim i drugim objektima. Stvarno stanje tek treba utvrditi, navode iz Gradske uprave Stolac.

Već je formirano Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta, a Gradske službe DVD Stolac, Civilna zaštita Stolac, Komunalno poduzeće Stolac su već 3 dana na terenu, saniraju nastalu štetu i utvrđuju stanje  štete na objektima.

Posebno su oštećeni objekti Doma zdravlja Stolac, Osnovne škola Stolac, Osnovne škole Crnići posebno područne škole Prenj i Hodovo, vjerski objekti crkve i džamije kao i brojni drugi stambeni objekti.  Većinom su do sada zabilježene štete na starijim objektima gdje su se urušili krovovi ili dimnjaci, popucani zidovi i sl.

DVD Stolac zajedno sa Gorskom službom spašavanja danas planira ukloniti 4 velika betonska dimnjaka.  Dva se nalaze u Humskoj ulici a preostala dva na Veterinarskoj stanici.

Prema riječima Slađana Marića zapovjednika DVD Stolac do sada je prijavljeno oko 70 dimnjaka koje trebaju ukloniti.

- Svakim danom kako obilazimo teren utvrđujemo dodatna oštećenja i pukotine koje će trebati ili treba sanirati. Riječ je o dosta starim i dotrajalim krovovima pa trebamo biti dodatno oprezni. Štete u gradu su sigurno velike – kazao je Marić.

Škole u Stocu danas rade, a nastava je skraćena na 30 minuta.

Iz Civilne zaštite Stolac još jednom pozivaju sve stanovnike da pretrpljenu materijalnu štetu na imovini prijave na broj 036 854 666.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.