open-navfaktor-logo
search
Povećanje osnovice
Propao još jedan sastanak Sindikata državnih službenika sa Vladom KS, šta će uslijediti
Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo Elvis Zornić kazao je da je danas održan još jedan od neuspješnih sastanaka Vlade Kantona Sarajevo i Koordinacije sindikata koji zastupaju radnike, a koji primaju plaću iz Budžeta Kantona Sarajevo na kojem su razgovarali o povećanju osnovice za obračun plaća.
12.01.2022. u 15:51
get url
text

Zornić je naglasio da Sindikat ne prihvata povećanje osnovice za koje se već sada zna da neće ni približno ublažiti povećane troškove uzrokovane povećanjem cijena, koje će i dalje rasti te je dodao da je Vlada KS morala i mogla izdvojiti više sredstava za povećanje osnovice.

Dodao je da su tražili od Vlade KS da osigura i ispoštuje pravo jednakosti, jer je državnim službenicima i  namještenicima neprihvatljiv stav da će Vlada pojedinačno sa svakim sindikatom kroz kolektivne ugovore pokušati poboljšati status radnicima, bilo da se radi o povećavaju koeficijenata ili nekih drugih mogućnosti iz razloga što su koeficijenti državnih službenika i namještenika KS ugrađeni u Zakonu o platama i naknadama u organima vlasti KS.

- Naš Sindikat će već sutra pripremiti inicijative za povećanje koeficijenata, te usklađivanje Pravilnika o ocjenjivanju sa Zakonom o platama gdje će se tražiti i određivanje iznosa za uvećanje plaće po osnovu ocjene za učinak u radu - istakao je. 

Ukoliko se ti zahtjevi ne ispoštuju, tvrde da će pokrenuti mimo Koordinacije sve zakonom dozvoljene sindikalne aktivnosti i mjere, saopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.