open-navfaktor-logo
search
Interes javnosti
Provjera diploma zaposlenih u institucijama BiH na čekanju tri godine, još traju konsultacije
Provjera diploma zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine obaveza je koju je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo nadležnim ministarstvima još 2020. godine, ali je sada pitanje hoće li ikada biti realizirana. 
27.11.2023. u 10:58
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

VEZANI TEKST - Otkrivene 33 nevalidne diplome kod uposlenih u institucijama u ZDK, na provjeri još 207

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je u prošlom mandatu pripremilo odluku o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih u institucijama BiH i dostavilo je Vijeću ministara BiH, ali je ona povučena s dnevnog reda sjednice Vijeća ministara u maju 2021. godine jer je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine tražilo dodatne konsultacije. 

Sudeći po odgovoru koji smo dobili od Ministarstva civilnih poslova, od tada do danas se nije daleko odmaklo. 

Pozitivna mišljenja na ovo pitanje dale su relevantne institucije, i to Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Ministarstvo pravde BiH, Centar za informisanje i priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, Ministarstvo finansija i trezora BiH, Ministarstvo odbrane BiH i Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH.

Međutim, kako su istakli iz Ministarstva civilnih poslova, pozitivno mišljenje nije dala Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH koja je ostala pri stavu da je "sa aspekta zakonitosti obrade ličnih podataka sporno generalizovanje. Mišljenja smo, da je dovođenje pod sumnju svih javnih isprava, na ovakav način, štetno i za javni interes jer se takvim postupanjem narušava pravna sigurnost". 

- Iz Agencije su naveli da Zakon o Vijeću ministara BiH ne daje Vijeću ministara pravni osnov, odnosno ovlaštenje, da podzakonskim aktom propisuje obradu ličnih podataka zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine, a što predstavlja prijedlog Odluke o provjeri kvalifikacija svih zaposlenih  u institucijama Bosne i Hercegovine. Agencija je ukazala i na okončane postupke po prigovorima nosilaca ličnih podataka, a čiji se predmet odnosio na provjeru diplome. 

Sud Bosne i Hercegovine je bio stava nije sporna mogućnost nezakonitosti prilikom sticanja diploma i zloupotrebe, ali se sama provjera mora vršiti isključivo u zakonom propisanim postupcima i na način na koji se mogu otkriti nezakonitosti. "Cilj mora isključivo biti provjera sumnjivih diploma, ali se sumnjivom diplomom nikako ne može smatrati diploma određenog lica samo iz razloga što to lice radi u javnom sektoru", navedeno je u dispozitivu presude Suda BiH u slučaju vođenom u vezi sa provjerom diplome – odgovorili su iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

VEZANI TEKST - Provjerena 1.041 diploma zaposlenih u javnim ustanovama u KS, pronađeno 15 krivotvorenih

Dodali su da se ovaj stav Agencije i presuda Suda BiH moraju imati u vidu, te da su u toku "dodatne konsultacije sa Ministarstvom pravde BiH i Agencijom za zaštitu ličnih podataka BiH", nakon čega će uputiti informaciju Vijeću ministara BiH "kako bi se iznašlo rješenje usklađeno sa važećim propisima, ali i sa velikim interesom javnosti za ovo pitanje". 

Provjera diploma ranije je pokrenuta u institucijama na nivou FBiH, ali i kantona. Aktivnost je rezultirala otkrićem određenog broja krivotvorenih diploma zaposlenih u javnom sektoru. No javnost će ostati uskraćena za odgovor na pitanje ima li, i koliko, takvih u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine. 

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) je još 28. maja 2019. godine zatražila od svih tijela za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, da u saradnji s nadležnim institucijama na svom nivou vlasti, iniciraju proces revizije kvalifikacija za sve uposlene u tijelima uprave, institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama, javnim preduzećima i drugim tijelima čiji je osnivač entitet, distrikt, kanton, grad i općina. Ova revizija bi obuhvatila imenovane dužnosnike, državne službenike i namještenike u ovim institucijama. 

Ovu inicijativu Agencija je pokrenula zbog kontinuiranog medijskog pisanja o krivotvorenim diplomama u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.