open-navfaktor-logo
search
Traže svoja prava
Radnici u zdravstvu KS najavili protestnu šetnju, razočarani dvostrukim aršinima Štete: I tokom Parade ponosa...
U nedjelju je u Sarajevu na cijeli dan bio obustavljen saobraćaj, bit će obustavljen i 22. juna tokom Parade ponosa. Kad su radnici u zdravstvu u pitanju, onda se saobraćaj u jednoj ulici ni na sat ne može obustaviti, kaže predsjednik Sindikata
AUTOR: A. S.
11.06.2024. u 07:45
get url
text
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih oko 3.500, održat će protestnu šetnju od zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja KS do sjedišta Vlade KS.
Potvrdio nam je to Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, navodeći da će protestna šetnja biti organizirana odmah nakon Kurban-bajrama (16. juni).
Senad Sadiković
Razočarani odlukom Adnana Štete, ministra saobraćaja KS, da im se zabrani blokada saobraćaja u ulici Skenderiji od 5. do 11. juna, radnici u zdravstvu protestnom šetnjom žele, kako nam rekoše, skrenuti pažnju na dvostruke aršine kojima se vodi ministar.
- U nedjelju je u Sarajevu na cijeli dan bio obustavljen saobraćaj zbog manifestacije "Red Bull Show Run". Saobraćaj će biti obustavljen i 22. juna za kada je najavljena Parada ponosa. To je dozvolio ministar Šteta. Samo kada su radnici u zdravstvu u pitanju i kada oni traže svoja prava, onda se saobraćaj u jednoj ulici ni na sat vremena ne može obustaviti. Radnici u zdravstvu razočarani su i ljuti zbog ovakvog stava Štete i odlučili su izaći u protestnu šetnju - kaže Sadiković.
Podsjetimo, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo prošle sedmice odbilo je zahtjev za izdavanje odobrenja o obustavi saobraćaja koje je podnio Sindikat radnika u zdravstvu.
Glavni odbor Sindikata radnika u zdravstvu KS donio je krajem maja odluku da se svakim danom od 5. do 11. juna, u vremenu od 13 do 14 sati, u ulici Skenderija, na raskrnici u svim pravcima obustavi saobraćaj zbog isplate jednokratne pomoći.
Iako je Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine za Faktor kazao "da nema ništa protiv da poslodavci u bilo kojoj oblasti, pa i u zdravstvu, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi", većina javnih zdravstvenih ustanova u KS do danas to nije uradila.
Od 19 javnih zdravstvenih ustanova u KS, do sada su njih pet svojim radnicima isplatile jednokratnu pomoć.
Zbog općeg nezadovoljstva odnosom Vlade KS prema njima, radnici u zdravstvu 23. maja održali su i proteste nakon kojih im je premijer Nihad Uk kazao "kako Vlada ostaje pri stavu da se radnicima u zdravstvu ne isplati jednokratna novčana pomoć".
Dodajmo i to da sutra (11. juni) Sindikat radnika u zdravstvu KS počinje pregovore sa Vladom KS za izmjenu i dopunu Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.
Izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora uposleni u zdravstvu traže: povećanje neto satnice sa 3,07 na 3,45 KM, linearno povećanje koeficijenta složenosti poslova svih grupa za 0,20, povećanje svih dodataka na plaću za četiri posto, s tim da se za noćni rad predlaže sa najmanje 50 na najmanje 75 posto neto satnice, a za rad u dane sedmičnog odmora, odnosno subotom i nedjeljom, sa najmanje 15 na najmanje 30 posto neto satnice.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.