open-navfaktor-logo
search
Intervenirala i policija
Talas protesta širom svijeta: Studenti u Rimu u blizini predsjednika Mattarelle uzvikivali "Sloboda Palestini"
Studenti Univerzitetu Sapienza u Rimu došli su blizu mjesta gdje je održan događaj kojem je prisustvovao predsjednik Mattarella i neko vrijeme skandirali parole poput "Sloboda Palestini"
AUTOR: Anadolija
16.05.2024. u 22:25
get url
text
Studenti, koji su postavili šatore za podršku Palestini na Univerzitetu Sapienza u Rimu, organizovali su demonstracije kako bi njihov glas čuo predsjednik Sergio Mattarella, koji je došao u njihovu školu povodom događaja.
Učenici Sapienza, jedne od renomiranih obrazovnih institucija u Rimu, glavnom gradu Italije, već neko vrijeme demonstriraju kako bi podržali Palestinu i prekinuli sporazume njihove škole o saradnji sa Izraelom.
Kako bi se njihov glas čuo, studenti, čiji zahtjevi nisu prihvaćeni, došli su blizu mjesta gdje je održan događaj kojem je prisustvovao predsjednik Mattarella i neko vrijeme skandirali parole poput "Slobodna Palestina".
FOTO: Anadolija
Studenti su protestovali i protiv rektorice Antonele Polimeni, uz obrazloženje da se nije sastala s njima i da nije prekinula sporazume o saradnji sa Izraelom.
Studenti su istakli transparent "Italija i Sapienza, saučesnici u genocidu" i palestinske zastave. Zapalili su baklje i poprskali policiju vodenim pištoljima i doviknuli predsjedniku Mattarelli: "Na kojoj ste strani?"
Studenti su u grupama u kampusu uzvikivali slogane poput "Policija napolje" kada su primetili da je veliki broj pojačanih snaga sigurnosti ušao u kampus. Intervenirala je i policija.
FOTO: Anadolija
Predsjednik se kasnije oglasio povodom zahtjeva studenata, te poručio: "Vidio sam transparent kojim me se pita šta mislim o onome što se dešava u Gazi. Ne želim ovo ostaviti bez odgovora. Stanje mira na Bliskom istoku, pravo Izraela na postojanje, pravo palestinskog naroda na državnost nisu samo današnji problemi, već i problemi međunarodne zajednice."
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.