open-navfaktor-logo
search
Napustili sjednicu NSRS-a
Ramić: Van pameti je da mi koji smo preživjeli agresiju slušamo ambasadora Rusije koja vrši agresiju na Ukrajinu
Grupa zastupnika "Zajedno za BiH" napustila je sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske za vrijeme obraćanja ambasadora Rusije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova.
06.06.2022. u 20:32
get url
text

Edin Ramić, šef ove grupe zastupnika, naveo je razloge za ovakav potez.

- Ova sjednica je nepotrebna. Narodna skupština nije mjesto koje odlučuje o vanjskoj politici BiH, ali očito je bila potreba člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji dolazi iz RS-a da pravi šou i promoviše sebe i stranku. Pozivanje ambasadora ostalih zemalja na sjednicu rezultiralo je time da se nisu odazvali jer to nema veze s nadležnostima ambasadora. 

Također, u situaciji kada se dešava invazija Rusije na Ukrajinu, na jednu suverenu zemlju, dozvoliti da ambasador Rusije govori u parlamentu jednog dijela BiH i da mu mi koji smo preživjeli brutalnu agresiju iskažemo poštovanje je van pameti - dodao je Ramić. 

VEZANI TEKST - Sijelo kod Dodika: RS želi biti neutralna, kriva Britanija, "muslimanski" ambasadori, dobri odnosi s Hrvatskom

Istakao je da je jedino što su mogli bilo to da napuste sjednicu NSRS-a dok se obraćao Kalabuhov. 

- Mi nismo mogli spriječiti ni održavanje sjednice ni njegov dolazak. Da jesmo, to bismo sigurno uradili - napomenuo je Ramić. 

Zastupnici su se nakon obraćanja Kalabuhova vratili na sjednicu i nastavili diskusiju.

Razmatranje "Informacije o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske", jedina je tačka dnevnog reda posebne sjednice NSRS-a koja je danas počela u Banjoj Luci izlaganjem člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Posebna sjednica je zakazana na zahtjev Dodika, predsjednika SNSD-a. Ona još traje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.