open-navfaktor-logo
search
Prijave do 30. juna
Raspisan konkurs za dodjelu novinarske nagrade "Nino Ćatić"
AUTOR: Anadolija
10.06.2024. u 13:15
get url
text
 Raspisan je konkurs za dodjelu novinarske nagrade "Nino Ćatić", a nagrada će, po peti put, biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare članovi Udruženja Biti novinar.
Na konkurs, koji će biti otvoren do 30. juna ove godine, a mogu se prijaviti novinarke i novinari iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona koje/i su u proteklom periodu izvještavali o događanjima u i oko Srebrenice, a o temi "Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - nova šansa za katarzu i civilizacijsko postignuće!"
- Ove godine ćemo po peti put dodijeliti novinarske nagrade koja nosi ime po Nihadu Nini Ćatiću, novinaru iz Srebrenice. Zaista smo ponosni, i na kraju još je veća odgovornost i obaveza obzirom da nagrada iz godine u godinu dobija na značaju. I ove godine očekujemo veliki broj prijava, kako iz naše zemlje, tako i iz regije.
Obaveza nam je da pišemo, bilježimo i govorimo o Srebrenici. Usvojenom rezolucijom u UN-u šalje se nikad jasnija poruka onima koji negiraju genocid i onima koji slave i veličaju ratne zločine i zločince. Važno je da se istina pozicionira onako kako zaslužuje, te kako je jedino primjereno i pošteno spram života i spram savjesti svijeta.
Naglašava važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i prema njima dostojanstvenog pokopa i poziva na nastavak procesuiranja onih počinitelja genocida u Srebrenici koji se tek trebaju suočiti s pravdom - kazala je Emina Hodžić, koja je zajedno sa kolegom Dinom Durmićem inicijator i utemeljitelj dodjele nagrade.
Nagrade će biti dodijeljene, kao i prethodnih godina, u kategorijama: Radijski izvještaj – plaketa i novčana nagrada, Televizijski prilog (trajanje do šest minuta) – plaketa i novčana nagrada, Pisani tekst (novine, web) – plaketa i novčana nagrada, Blog/vlog – plaketa i novčana nagrada i Fotografija – plaketa i novčana nagrada.
O dobitnicima novinarske nagrade "Nino Ćatić" odlučivat će novinari koji su dugogodišnjim radom objektivno i profesionalno izvještavali o Srebrenici i genocidu nad Bošnjacima, a to su: Almasa Hadžić, Marko Divković i Marinko Sekulić, profesor na Fakultetu političkih nauka UNSA Šaćir Filandra i hrvatski novinar i urednik Denis Latin, najpoznatiji kao autor i voditelj nekadašnje HTV-ove političke razgovorne emisije "Latinica".
- Dodjela nagrade se organizuje uz pokroviteljstvo članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića i Željka Komšića, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, podršku Federalne televizije, BH Pošte, Grada Tuzle, Vlade Tuzlanskog kantona, Organizacionog odbora za obilježavanje 29 godišnjice genocida u Srebrenici, Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, te saglasnost majke Nine Ćatića, Hajre Ćatić koja je, nažalost, preminula. Moram napomenuti da novinari mogu poslati po jedan prilog, tekst koji će ući u izbor za dodjelu nagrade - istakao je Dino Durmić.
Zainteresovani radove mogu slati na e-mail adresu [email protected] sa naznakom "Prijava rada za novinarsku nagradu 'Nino Ćatić'".
Pored glavnih nagrada, biće dodijeljena i specijalna priznanja novinarima/reporterima medijskih kuća u BiH koji su svojim radom doprinijeli da istina o Srebrenici bude predstavljena širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, a o tome će odlučivati članovi Udruženja "Biti novinar" i drugi novinari.
Nagrada će biti dodijeljena 10. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na datum kada se novinar Nino Ćatić posljednji put javio iz Srebrenice u program Radio-televizije Bosne i Hercegovine.
- Dodjela nagrade je i dio zvaničnog programa obilježavanja godišnjice genocida. Pored toga važno je da se nagrada dodjeljuje u Memorijalnom centru. Moram istaći i to da Nino još uvijek nije pronađen i identifikovan, kao ni više od hiljadu drugih žrtava genocida. Ninina majka Hajra nije dočekala da pronađe svog sina. Moramo podsjećati na Ninu, na njegove riječi koje su opomema svima - rekao je Adem Mehmedović, član Organizacionog odbora dodjele novinarske nagrade "Nihad Nino Ćatić".
Nihad Nino Ćatić bio je novinar iz Srebrenice. Njegova riječ i glas pamte se iz najdramatičnijih dana za Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu. U ratno vrijeme, svakodnevno se javljao i informirao javnost o stradanju u ovom gradu. Posljednji put se javio 10. jula 1995. godine, moleći očajnički da se pomogne Srebrenici. Posljednji put je viđen 11. jula 1995., nakon čega mu se gubi svaki trag. Nihad Nino Ćatić još uvijek nije pronađen.
Ninina majka Hajra Ćatić je nakon rata formirala udruženje "Žene Srebrenice" kroz koje se zajedno sa drugim majkama borila za istinu o Srebrenici, insistirala na traženju nestalih osoba, kao i na kažnjavanju nalogodavaca i počinioca genocida. Hajra Ćatić je umrla 9. novembra 2021. godine, a nije dočekala da pronađe sina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.