open-navfaktor-logo
search
Polemika na Facebooku
Rasprava Delića i Biščević-Tokić o hotelu Igman: Ko radi mimo zakona, ko spinuje, a ko šefa sluša
Nakon što je Agencija za privatizaciju Kantona Sarajevo objavila novi javni poziv za prodaju hotela Igman metodom neposredne pogodbe, ostalo je par pitanja bez odgovora, a na što je ukazivala i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić.
06.01.2022. u 13:39
get url
text

- Na predzadnjoj sjednici Skupštine KS ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić je rekao da Agencija za privatizaciju nema upravljačke strukture, čime je potvrdio o čemu sam već pisala da je Javni poziv za prodaju Igmana raspisan suprotno Zakonu, a stenogram će svakako biti dokazni materijal. Samo Upravni odbor Agencije može donijeti Odluku o neposrednoj pogodbi i niko drugi. Ako nema Upravnog, ko je odlučio da se ide u neposrednu pogodbu? Raspišu konkurs za prodaju Igmana, pa onda gase Agenciju za privatizaciju, a da Skupština nije razmatrala izvještaj od 2019. godine. Čekamo vrlo brzo odgovore nadležnih institucija i nadam se da će ministar biti pametan i neće potpisivati ugovor – napisala je Biščević-Tokić na svom Facebook profilu, te dodala:

- Bageri, poplave, EXPO, šume, Agencija za privatizaciju, Skenderija. Ukratko za godišnjicu Vlade KS. Daleko ste Vi od transparentnog, hrabrog i poštenog rada.

Ubrzo je zastupnici Biščević-Tokić odgovorio ministar Delić.

- Draga i uvažena zastupnice, mislim da ipak trebate naučiti malo bolje čitati i bolje spinovati jer vi jednostavno morate bolje od ovoga. Daleko ste vi od bilo kakve stvarnosti – napisao je Delić.

Uz odgovor predočio je i dokument, odnosno odgovor na zastupničko pitanje u kojem se navodi kako "Upravni odbor Kantonalne agencije za privatizaciju nije donio odluku kojom odobrava prodaju hotela Igman putem neposredne pogodbe s obzirom na to da se radi o prodaji imovine preduzeća, a ne državnog kapitala preduzeća".

Zastupnica Biščević-Tokić upitala je ministra je li hotel Igman imovina ZOI'84.

- I nemojte koristiti te otrcane fraze koje više niko ne koristi, vama to ne dolikuje. Pročitajte, ministre, član 87. detaljno i nemoj te slušati šefa – navela je Tokić.

Naime, u tom članu Zakona o privatizaciji preduzeća se navodi da je neposredna pogodba prodaja imovine ili dionica preduzeća putem direktnih pregovora sa kupcem, u skladu sa Zakonom. Prodaja neposrednom pogodbom se može vršiti nakon neuspjele prodaje načinom iz člana 11. stav 3 Zakona, odnosno nakon prvog neuspjelog tendera kod preduzeća koja se prodaju tenderom u velikoj privatizaciji. Neposredna pogodba se provodi po odredbama ovog pravilnika i posebnog uputstva koje će donijeti Upravni odbor Agencije.

- Vama mnogo toga ne dolikuje, posebno neistine poput ove da neko gasi Agenciju bez izvještaja za 2019. godinu i da ministar potpisuje Ugovor. I neću vam ništa reći, čitajte – napisao je Delić.

VEZANI TEKST - Emir Granov sa inostranim partnerima za pet miliona KM kupuje hotel Igman

Ubrzo mu je stigao odgovor zastupnice Biščević-Tokić.

- Nešto mi niste odgovorili na član 87. Ako radite u skladu sa zakonom, nemate razloga za brigu i paniku, međutim kad radite ovako kao vi, suprotno zakonu, panika je opravdana i vidim kod vas očigledna – zaključila je Biščević-Tokić.

Kako je za Faktor potvrđeno iz više izvora, Kantonalna agencija za privatizaciju (KAP) dobila je ponudu od 5.105.000 KM kao iznos početne cijene za ovaj hotel, te 10 miliona i 407.881 KM za trogodišnju investiciju kojom je planirana obnova i revitalizacija hotela i pratećih sadržaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.