open-navfaktor-logo
search
Burno u Skupštini KS
Rasprava o haljini ministrice Nikolić; Okerić Poturku: Kući pa lupaj
U nastavku današnje 54. radne sjednice Skupštine KS povela se žestoka rasprava nakon komentara zastupnika Dževada Poturka (SBB) o haljini u kojoj je na sjednicu došla Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.
27.07.2022. u 12:50
get url
text

Naime, zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija od predsjedavajućeg Skupštine KS tražila je da reagira i spriječi takve komentare.

- Ja bih kao žena od vas tražila lično da uvedete red, odnosno da se ne dozvoli seksistički istup zastupnika Poturka koji je upravo ministrici dao vrlo porgdno mišljenje i tumačenje njenog načina oblačenja - kazala je Bešlija, dodavši da se osjeća jako uznemireno i uvrijeđeno kao žena da neko u ovoj sali kada ona diskutuje nju sudi možda po izgledu.

- Je li to vaš način djelovanja u Skupštini KS - pitala je Bešlija i dodala kako smatra da Poturak treba da se stidi i da se izvini "jer to što je upravo uradio je krajnje bezobrazno i neprimjereno".

Od Okerića je tražila da ubuduće "hitno interveniše i ovakve situacije zaustavlja".

- Ovo je zaista nedopustivo - kazala je Bešlija.

Okerić je potom dao riječ Dževadu Poturku, koji je kazao da "ni u jednoj riječi nije izgovorio nešto pogrdno", nego da je "samo rekao da nije prikladno obučena gospođa, da dođe u prozirnoj haljini...", ali mu je Okerić zabranio dalje obraćanje i isključio mu mikrofon.

Potom ga je upozorio da ne oštećuje inventar u Skupštinio Kantona Sarajevo.

- Kući kada dođete, lupajte po svom stanu. To je neprimjereno. Ovo su sredstva građana KS. Otvorite prozor i izbacite svoj mobitel kroz prozor - kazao je Okerić Poturku, a potom dao riječ ministrici.

Ona je kazala kako "ne zna šta bi rekla na ovakve seksističke napade".

- Da sam premijer, da sam neki zastupnik muškog roda roda, sigurno se niko od vas nikad ne bi tako obratio - kazala je.

Dodala je da je to kršenje puno zakona i da će morati da se konsultuje šta da uradi povodom toga.

- Ne znam da li ste se ohrabrili time što sam žensko i zastupam Vladu ili što je moje prezime Nikolić ili nečim četvrtim - kazala je ona, te tražila da joj se Poturak izvini, na što je on kazao da se "izvinjava ako je ona pogrešno protumačila njegov komentar".

- Ne, ja nisam pogrešno protumačila. Vi ste rekli kako ja izgledam. Po osnovu mog izgleda ste govorili o meni. Ja o vama nisam govorila - rekla je Nikolić, na što je Okerić završio raspravu o tom pitanju.

Burna rasprava uslijedila je nakon što je Poturak kazao da je ministrica Nikolić "jako neprimjereno obučena, ko da je pošla na plažu" te da joj "fale samo krtola i paradajz da stavi pored sebe".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.