open-navfaktor-logo
search
Novi val
Raste broj oboljelih: U domovima zdravlja u KS nema vakcina protiv korone
Novi val pandemije koronavirusa uzima maha i u Kantonu Sarajevo. Broj zaraženih raste, ali prema riječima dr. Emine Kurtagić-Pepić, epidemiologinje u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, nije neočekivano.
21.07.2022. u 21:20
get url
text

- Kako je krenula dijaspora i malo više putovanja i dolazaka, nakon jednog mirnog perioda, imamo ponovo rast. Incidencija je značajno porasla posljednjih nekoliko sedmica. Mi smo ovo i najavljivali prateći situaciju – kaže dr. Emina Kurtagić-Pepić.

Na sedmičnom nivou, dodaje ona, bilježi se porast i do 100 posto.

- Ono što je dobro jeste da imamo solidnu stopu imunizacije u KS. To bi trebalo da spriječi pojavu tešku kliničkih slika – navela je dr. Kurtagić-Pepić.

Preporuku da stariji od 60 godina i oni sa narušenim imunitetom prime četvrtu dozu vakcine donijelo je i Stručno savjetodavno tijelo za zarazne bolesti Federacije BiH, a kako kaže dr. Kurtagić-Pepić, ova imunizacija uveliko je krenula.

No ona navodi kako trenutno u domovima zdravlja vakcina čak i nema u ponudi, ali da se uskoro očekuje jedan veći kontingent od nekih 250.000 Pfizer vakcina.

- Po računu će ovaj kontingent biti na dispoziciji za samo tu starosnu dob (stariji od 60 godina, op. a.) – navodi ona dodajući da će se imunizacija nastaviti najverovatnije po rizičnim grupama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.