open-navfaktor-logo
search
Sve učestalije glasine
Rasulo u SNSD-u, nije se snašao u Sarajevu: Dodik podnosi ostavku u Predsjedništvu BiH!?
Milorad Dodik sve je bliže donošenju odluke o napuštanju pozicije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i prije isteka mandata 2022. godine, kako bi imao vremena konsolidirati SNSD i voditi predizbornu kampanju za predsjednika Republike Srpske.  
15.02.2021. u 12:47
get url
text

Uveliko se, kako nezvanično saznaje Faktor, po kuloarima kako SNSD-a, tako i opozicionih stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska, govori o tome.

Više je razloga zbog kojih će se Dodik najvjerovatnije odlučiti na ovaj potez nakon što mu istekne mandat na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, 20. jula ove godine. Predsjedavanje je preuzeo 20. novembra prošle godine.

Dodik je pritisnut bukvalno sa svih strana. Afera "Ikona" nanijela mu je nemjereljivu političku štetu. Opterećen je i činjenicom da je na američkoj crnoj listi, te da bi se vrlo lako mogao naći i pod sankcijama Evropske unije.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH potvrdilo da je Dodik saslušan u predmetu "Ikona"

Također, izjalovili su se svi njegovi planovi da će ulaskom u Predsjedništvo BiH moći nanijeti velike političke štete državi, a ojačati entitet Republiku Srpsku. Dogodilo mu se upravo suprotno.  

Nakon dvije godine provedene u Predsjedništvu BiH, nije uradio gotovo ništa od zacrtanog u svom planeru, izuzme li se afera "Ikona", ali je zato sebe oštetio u političkom smislu kao nametnuti i samoprozvani vođa svih Srba u Bosni i Hercegovini.

U SNSD-u, gdje je neprikosnoveno vladao, tokom njegovog odsustva mnogo toga se događalo, te su pojedinci dobrano ojačali i stvorili svoje frakcije. Jednu predvodi Zoran Tegeltija, a uz njega je i Željka Cvijanović i Dragan Lukač. Druga struja je na čelu sa Nebojšom Radmanovićem, a treću vodi Nikola Špirić. Od svih koji su njegovi najbliži saradnici, najvjerniji su mu ostali Staša Košarac, Dušanka Majkić i Sredoje Nović. Da nisu baš njegovi partijski drugovi uz njega, kao što su nekada bili, osjetio je upravo u aferi "Ikona", kada je vrlo mali, gotovo i neznatan broj njih uključio se u njegovu odbranu. 

Čak je i kćerka Gorica Dodik na svom Twitter profilu prozivala između redova njegove "prijatelje". 

VEZANI TEKST - Znakoviti komentari: Koga Dodikova kćerka Gorica proziva i optužuje da je "odradio" njenog oca

Ne treba svakako zaboraviti ni opozicione stranke SDS, PDP i DNS koje su ojačale i udružile se u djelovanju protiv Dodika i rušenju njegovog SNSD-a sa vlasti u entitetu RS, ali i na nivou države.

Ukoliko se u ljeto odluči povući i podnese ostavku, kako se to sve glasnije govori u matičnoj mu stranci, zamijenit će ga neko od državnih zastupnika u Parlamentu BiH.

Izborni zakon BiH i Zakon o popunjavaju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH u toku mandata jasno se definirali ovakvu situaciju. A i ne bi bio prvi put da se neko od članova Predsjedništva BiH povuče s te pozicije ili da ga je smijenio visoki predstavnik, nakon čega je izabran nasljednik iz skupštinskih klupa.

- Ako član Predsjedništva BiH iz bilo kojih razloga prestane vršiti svoju funkciju, ili ako je trajno ili privremeno nesposoban za vršenje funkcije, zamjenjujući član Predsjedništva BiH preuzima dužnost člana Predsjedništva BiH u skladu sa Zakonom o popunjavaju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH u toku mandata – navedeno je u Izbornom zakonu BiH.

Zakon jasno nalaže i korake u slučaju da član Predsjedništva BiH umre, podnese ostavku ili na drugi način bude razriješen dužnosti. Tada članovi Parlamentarne skupštine BiH na sjednicama vrše izbor da bi se popunilo upražnjeno mjesto člana Predsjedništva.

- Na izborima koji se održavaju u skladu s ovim zakonom, na upražnjeno mjesto člana Predsjedništva, može biti izabran samo član Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji je iz reda istoga konstitutivnog naroda i koji je izabran s teritorije istoga entiteta kao i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno.

Svaka politička stranka zastupljena u Zastupničkom domu može predložiti jednog kandidata koji ispunjava uvjete. Član Zastupničkog doma, koji je izabran kao nezavisni kandidat i koji također ispunjava uvjete ovog zakona, može biti kandidat za upražnjeno mjesto člana Predsjedništva.

Ukoliko je upražnjeno mjesto člana Predsjedništva izabranog s teritorije Republike Srpske ili jednog člana Predsjedništva izabranog s teritorije FBiH, svaki član Zastupničkog doma, izabran iz istoga entiteta kao i član Predsjedništva čije je mjesto upražnjeno, može dati samo jedan glas. Kandidat koji dobije najveći broj glasova bit će imenovan. Ukoliko dođe do ujednačenog broja glasova, imenovani će biti određen žrijebanjem.

Nakon imenovanja u Zastupničkom domu, imenovanog potvrđuje većina delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i pripadaju istom konstitutivnom narodu kao i imenovani.

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH 14 je zastupnika biranih sa teritorije Republike Srpske. Dodik može sam odrediti svog nasljednika ili će zastupnici od kojih je osam iz SNSD-a međusobno se dogovoriti ko će biti novi član Predsjedništva BiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.