open-navfaktor-logo
search
Ko će odustati
Razvukli šest mjeseci: "Trojka", SNSD i HDZ zapeli kod vojnog povjerenika, svako ima svog kandidata
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je prije više od šest mjeseci pokrenula proceduru imenovanja parlamentarnog vojnog povjerenika, ali vladajuće stranke HDZ, SNSD i "Trojka" koju čine SDP, Naša stranka i NiP, ne mogu da se dogovore čijeg će kandidata podržati, odnosno ko će odustati od svog kandidata, kazali su nam u Parlamentu.
11.12.2023. u 10:53
get url
text

VEZANI TEKST - Vojnom povjereniku Šiljegoviću prije dva i po mjeseca istekao mandat, tek treba da zasjeda nadležna komisija

Aktuelnom parlamentarnom vojnom povjereniku Bošku Šiljegoviću mandat je istekao u martu, ali obavlja ovu funkciju do imenovanja novog.

Za mjesto novog parlamentarnog vojnog povjerenika postoje četiri kandidata. Po Zakonu o parlamentarnom vojnom povjereniku, kandidat, između ostalog, ne može biti član političkih stranaka i ne smije slijediti instrukcije političkih stranaka.

Prema informacijama, HDZ je za ovu poziciju kandidovao Nikolu Lovrinovića, višegodišnjeg parlamentarca iz ove stranke koji je sada savjetnik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto (HDZ).

SDP je kandidovao Mehmeda Bradarića, koji je ranije bio delegat ove stranke u bh. Parlamentu.

SNSD je kandidovao Zorana Žužu, koji je šef Odjela za informiranje u Sektoru za odnose s javnošću Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH.

SDA je kandidovala Hazima Rančića, koji je bio zastupnik ove stranke u bh. Parlamentu, a u prošlom mandatu je bio zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Prijedlog SDA je podržao DF.

Kandidate mogu predlagati klubovi stranaka u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, kao i klubovi delegata u Domu naroda, te članovi ove zajedničke komisije. Parlamentarnog vojnog povjerenika biraju oba doma bh. Parlamenta na prijedlog Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.

Da bi bio predložen, kandidat mora dobiti glasove bar sedam od 12 članova komisije. Članovi komisije su zastupnici i delegati bh. Parlamenta. U ovoj komisiji je osam članova iz stranaka većine, što znači da vladajuća većina na državnom nivou ima kapacitet da predloži ko će biti novi parlamentarni vojni povjerenik. Ostala četiri člana komisije su iz stranaka opozicije i to SDA, DF-a i SDS-a.

Komisija za odbranu i sigurnost PSBiH

Članovi Zajedničke komisije

Međutim, prema informacijama koje smo dobili iz Parlamenta, i dalje je pat pozicija. Rečeno nam je i da HDZ insistira da to mjesto pripadne Hrvatima imajući u vidu da su na čelu drugih tijela iz oblasti odbrane i sigurnosti osobe iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

Kandidat u okviru ovih sedam glasova članova komisije mora dobiti glas po jednog zastupnika i delegata i mora ga podržati po jedan član komisije iz svakog od konstitutivnih naroda.

VEZANI TEKST - Šiljegović nakon skoro 14 godina odlazi s pozicije parlamentarnog vojnog povjerenika

Zakonom o parlamentarnom vojnom povjereniku nije propisan rok za imenovanje.

Nismo uspjeli dobiti izjavu Jasmina Imamovića, predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine, jer se nije javio na telefon, a čekamo i odgovor iz ove komisije na pismeno postavljena pitanja.

Aktuelni parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović je 3. marta obavijestio Zajednički kolegij oba doma bh. Parlamenta da mu mandat istječe 7. marta. Zajednički kolegij je o tome obavijestio nadležnu komisiju 20. aprila, koja je 29. maja pokrenula procedure imenovanja novog parlamentarnog vojnog povjerenika. Svi koji su na to imali pravo imali su 15 dana da predlože kandidate.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.