open-navfaktor-logo
search
Izvještaj CIK-a
Revizija: Helikopterski servis RS-a dao zabranjenu donaciju SNSD-u, o trošku građana vozio Dodika
Ured za reviziju Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine zaključio je da je SNSD prekršio Zakon o finansiranju političkih partija jer je nezakonito primio nenovčanu donaciju od Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je u trošku građana vozio tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na predizborne skupove za Lokalne izbore 2020. godine, navedeno je na Transparentno.ba, platformi koju je pokrenuo Transparency International u BiH.
15.02.2023. u 11:37
get url
text

Informacije o ovom slučaju CIK-u je podnio Transparency International u BiH na osnovu podataka o letovima helikoptera koji su tada bili javno dostupni.

- Revizijom je utvrđeno da je politička stranka ostvarila nenovčanu donaciju Helikopterskog servisa Republike Srpske, na način što je član Predsjedništa Bosne i Hercegovine iz RS-a koristio helikopter za posjetu jedinicama lokalne uprave i samouprave, na kojima je pored aktivnosti koje proizilaze iz javne funkcije člana Predsjedništva BiH, posjete koristio i za promovisanje političke stranke SNSD Lokalne izbore 2020. godine - piše u izvještaju CIK-a.

CIK je uputio dopis kabinetu člana Predsjedništva BiH i iz odgovora je potvrđeno da su letovi obavljeni u svrhu obavljanja javne funkcije člana Predsjedništva BiH i
poslova iz njegove nadležnosti, a u prilogu su dostavljeni nalozi za letove skupa sa natpisima iz novinskih članaka kojima se dokazuje tačnost podataka.

- Dan planiranog polijetanja i odredište planiranog leta helikoptera navedeno na svakom od naloga odgovara datumu i lokaciji održavanih predizbornih skupova koji su navedeni u prijavi protiv SNSD-a. Uvidom u natpise iz novinskih članaka, koje je dostavio kabinet člana Predsjedništva BiH, utvrđeno je da je posjeta člana Predsjedništva BiH Bijeljini, odnosno Banji Dvorovi, pored obavljanja njegove javne funkcije, iskorištena i za promociju SNSD-a - piše i izvještaju CIK-a.

Dodaje se da su se osim Dodika, koji je pozdravljajući građane naglasio da SNSD stoji iza projekata koji se odnose na revitalizaciju Banje Dvorovi, na skupu obraćali kandidati sa liste SNSD-a Bijeljina i bile istaknute zastave samo ove stranke "što potvrđuje promociju ove političke stranke za Lokalne izbore 2020. godine".

- S obzirom da politička stranka SNSD nije snosila dio troškova za korištenje prevoznog sredstva Helikopterskog servisa Republike Srpske radi javnog skupa, koji je član Predsjedništva BiH i predsjednik ove političke stranke iskoristio za promovisanje stranke za Lokalne izbore 2020. godine, SNSD je ostvario nenovčanu donaciju javnog servisa, koja je političkim strankama zabranjena u skladu sa odredbama iz člana 8. stav (1) Zakona o finansiranju političkih stranaka - istakli su revizori CIK-a.

U revizorskom izvještaju još se navodi da je SNSD pokušao osporiti revizorske nalaze da je ova partija ostvarila nenovčane donacije od Helikopterskog servisa RS, ali nisu dostavili nove dokaze ili informacije, pored onih koje je Služba za reviziju ranije pribavila, tako da primjedbe nisu uvažene.

Helikopter u vlasništvu Republike Srpske tada je letio u Bratunac, Bijeljinu, Sarajevo, Trebinje, Brčko, Modriču i Teslić, a slična situacija bila je i ranijih godina, naveli su iz Transparentno.ba.

Ttarnsparency International BiH se u ranijim izbornim kampanjama obraćao Helikopterskom servisu RS-a sa zahtjevom za informacije u vezi sa svrhom korištenja helikoptera, ali je u odgovoru dobio objašnjenje da se pri korištenju helikoptera posmatra samo koja lica imaju pravo na korištenje, dok Helikopterski servis ne kontroliše samu svrhu prevoza.

- TI BiH stoga već godinama upozorava na potrebu jasnijeg zakonskog regulisanja i uvođenja ograničenja na korišćenje javnih resursa u stranačke svrhe i u svrhu predizborne promocije - istakli su iz Transparency International BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.