open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Rezultati rada u 2021: Očekivali kandidatski status, obećali raditi maksimalno predano, ali...
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine obavezalo se da će u ovoj godini raditi maksimalno predano, ali su u praksi uradili malo ključnih stvari u odnosu na ono što su obećali programom rada za 2021. godinu.
09.12.2021. u 07:41
get url
text

Godišnjim programom rada Vijeće ministara BiH je kao ciljeve navelo makroekonomsku stabilnost, razvoj ljudskih resursa, povećanje industrijske konkurentnosti, brži i efikasniji razvoj poljoprivrede, povećanje mogućnosti za zapošljavanje, smanjenje siromaštva, unapređivanje zdravstvene zaštite.

- Istina je da je došlo do oporavka bh. ekonomije, rasta industrijske proizvodnje, ali ne zahvaljujući državnom nivou. Državni je najneefikasniji nivo vlasti u BiH i najmanje efektivan u smislu ostvarenja ciljeva – stav je ekonomiste Admira Čavalića.

VEZANI TEKST - Šta će Vijeće ministara BiH raditi u ovoj godini: U planu i zakoni iz prošle godine

Vijeće ministara BiH je u programu rada navelo i da očekuju kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji u prvoj polovini 2021. godine.

Programom rada su obećali i 48 zakonskih rješenja, mada su skoro polovica toga bile izmjene i dopune postojećih zakona.

No uspjeli su usvojiti i u proceduru poslati tek nekoliko važnih zakona, važnih za evropski put. U finišu godine u parlamentarnu proceduru su uputili izmjene i dopune Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, a prije toga izmjene Zakona o javnim nabavkama, iako je program rada predvidio donošenje novog zakona. Još jedan važan "evropski" zakon je onaj o sprečavanju sukoba interesa. On jeste spreman, ali čeka usvajanje u Vijeću ministara.

U Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine uspjeli su uputiti i Zakon o carinskoj politici u BiH, te Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Od ključnih projekata građanima je vidljivo tek spajanje mosta preko rijeke Save kod Bosanske Gradiške.

Godišnji program rada je skup rezultata koje institucije planiraju ostvariti, a rezultati rada Vijeća ministara BiH u ovoj godinu su, prema ocjeni zastupnika SDA u Parlamentu BiH i člana Komisije za finansije i budžet Nermina Mandre, vrlo skromni.

VEZANI TEKST - Riječi ne prate djela: Tegeltija kaže da očekuje kandidatski status, a najavljen nastavak blokada

- Otkada je Zoran Tegeltija na poziciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, sve radi da se Vijeće ministara ne primjećuje. Njegova politika je koncipirana da bude podrška političkim opstrukcijama Milorada Dodika (predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, op. a.) i političkim opstrukcijama nekih drugih.

Postoje neka ministarstva koja daju sve od sebe i njihov rad se vidi, a to su ministar sigurnosti Selmo Cikotić koji je dosta uradio u oblasti izbjeglica, i ministar odbrane Sifet Podžić koji je radio velike aktivnosti za ANP. Ali generalno predsjedavajući Vijeća ministara, njegove aktivnosti i Vijeće ministara kao organ koji predlaže akte Parlamentarnoj skupštini BiH nije zadovoljilo očekivanja – stava je Mandra.

Među aktivnostima koje je planiralo, ali nije realiziralo Vijeće ministara su punopravno članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, što je još jedna posljedica blokade rada institucija BiH koju provode parlamentarne stranke iz RS-a. Nisu doneseni zakoni o vinu, hrani, veterinarstvu koji se godinama najavljuju, a posljedica blokada je i to što u parlamentarnoj proceduri i dalje stoji budžet za ovu godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.