open-navfaktor-logo
search
Odluka Sindikata
Rudari će u utorak i srijedu održati štrajk upozorenja, ne odustaju od povećanja plaće za 20 posto
- Ukoliko do kraja ove sedmice Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Vlada Federacije BiH ne pristanu na naš zahtjev od 20 posto povećanja osnovice plaće, svih osam rudnika u FBiH 23. maja stupaju u generalni štrajk. U utorak i srijedu u terminu od sedam do osam sati ujutro održat ćemo u svim rudnicima štrajk upozorenja - kazao je za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH, nakon današnjeg sastanka sa socijalnim partnerima.
16.05.2022. u 16:10
get url
text

Husić je ponovio da su EPBiH i Vlada FBiH ostali pri stavu da povećanje plaća može iznositi osam posto.

- Iz EPBiH i Rudnika Banovići su nam još jednom kazali da je povećanje plaća koje oni mogu podnijeti finansijski osam posto. To je za nas neprihvatljivo. Sačekat ćemo do kraja ove sedmice da li će promijeniti stav. Ako se to ne desi, 23. maja svih osam rudnika u FBiH stupit će u generalni štrajk - ističe Husić.

VEZANI TEKST - Andelija: Ako bi EPBiH ispunila zahtjeve rudara, plaće bi im se povećale za više od 30 posto, što je nemoguće

Naš sagovornik naglašava kako bi u slučaju prihvatanja zahtjeva o povećanju plaće od 20 posto bio aktiviran kolektivni ugovor koji je istekao 30. aprila.

- On bi bio na snazi u određenom vremenskom periodu, dok se ne bi donio novi kolektivni ugovor. Tokom današnjeg sastanka usaglasili smo strukturu platnih razreda i koeficijent složenosti poslova i oni bi bili sastavni dijelovi tog novog kolektivnog ugovora. Kada će on biti donesen, sada je teško reći - podvlači on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.