open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Saradnja MC Srebrenica i Centra za mir: Svjedoci genocida na Historija TV
MC Srebrenica širi krug saradnika, potpisan je Memorandum o saradnji sa Centrom za mir i multietničku saradnju Mostar.
02.07.2022. u 08:15
get url
text
Saradnja mc srebrenica i centra za mir, potpisivanje ugovora
Saradnja mc srebrenica i centra za mir, potpisivanje ugovora

Delegacija ispred Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara na čelu sa Safetom Oručevićem, posjetila Memorijalni centar Srebrenica. Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti žrtvama genocida na mezarju Memorijalnog centra, delegacija je održala sastanak sa rukovodećim ljudima Centra, direktorom službe, dr. Emirom Suljagićem i predsjedavajućim Upravnog odbora Centra, gospodinom Ševketom Hafizovićem.

- Danas smo ovdje kao delegacija Centra za mir iz Mostara, čije je osnovno utemeljenje izgradnja mira i zajedničko obnavljanje Bosne i Hercegovine te očuvanje sjećanja na protekli rat i sve ono što nam se događalo. U ovoj dvadesetoj godišnjici od postojanja Centra smo formirali novi projekat sa kojim smo danas upoznali upravu i rukovodstvo Memorijalnog centra. Riječ je o televiziji Historija. Shvatajući važnost kulture pamćenja u državi kojoj je bilo namijenjeno da nestane, ovaj projekt ima za cilj da na jednom mjestu, za sadašnje i buduće generacije sačuva sjećanje na najvažnije ljude i događaje u Bosni i Hercegovini - rekao je jedan od osnivača Centra za mir i nekadašnji gradonačelnik Mostara, Safet Oručević.

Povod dolaska delegacije iz Mostara nije bio samo obilazak sadržaja Memorijalnog centra, što su obavili u pratnji direktora dr. Emira Suljagića već i potpisivanje ranije najavljenog Memoranduma o saradnji između ove dvije institucije. Ovim Memorandumom planirano je da video materijal u produkciji Memorijalnog centra, uključujući i video svjedočenja preživjelih svjedoka genocida, bude emitovan na Tv Historija te da na taj način naši partneri iz Mostara daju svoje učešće u očuvanju istine oko svih dešavanja u i oko Srebrenice u proteklom ratu.

Oručević je naglasio i to da je Memorijalni centar institucija koja čuva cijelu državu od zaborava na ono što nam je urađeno i da je svjetionik i mjesto opomene te naglasio koliko je impresivno sve što su do danas uradili uposlenici Centra, a što je delegacija mogla vidjeti kroz stalne postavke i sadržaje koje su obišli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.