open-navfaktor-logo
search
Uputio pismo
Sattler pozvao vlasti RS-a da osiguraju potpunu zaštitu slobode izražavanja i medija
Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler uputio je pismo liderima RS-a u kojem izražava snažnu zabrinutost zbog nacrta izmjena Krivičnog zakona RS-a koji uvodi novi poglavlje o krivičnim djelima protiv časti i ugleda.
14.03.2023. u 10:45
get url
text

- Ako se Krivični zakon bude mijenjao, posljedice će biti dugoročne i štetne, od ograničavanja pristupa informacijama do stvaranja klime straha i represije - napisao je Sattler u pismu.

Ističe da bi to predstavljalo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih sloboda, a također i na evropskom putu.

- Sloboda izražavanja i medija te zaštita novinara su temeljne vrijednosti modernih demokracija i neophodne su vrijednosti za zemlje koje teže pridruživanju Evropskoj uniji - poručio je ambasador Sattler.

U pismu se podvlači da bi kriminalizacija klevete samo pogoršala već lošu situaciju u pogledu slobode medija.

EU izražava spremnost da pomogne institucijama u njihovim legitimnim naporima u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje u skladu s evropskim i međunarodnim standardima, ali kriminalizacija klevete, kako ističe, nije prikladan odgovor.

- Stoga, EU poziva vodstvo Republike Srpske da se daljnje akcije usmjere na osiguravanje potpune zaštite slobode izražavanja i medija, a ne na izmjenu Krivičnog zakona u ovom obliku - navodi Sattler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.