open-navfaktor-logo
search
Udri jače...
Schmidt: 9. januar više se neće održavati ovako; Dodik godinu poslije pravi i noćnu paradu, skršit će 1,45 miliona KM
Kada je prošle godine Milorad Dodik "preselio" paradu povodom 9. januara iz Banja Luke u Istočno Sarajevo, isključivo s ciljem izazivanja provokacija, bilo je žestokih reakcija. 
23.12.2023. u 15:13
get url
text

VEZANI TEKST - Eksplozije se čule i u Sarajevu: Uz "Marš na Drinu" vatrometom obilježen neustavni "dan RS-a"

Nedugo nakon toga, poznati njemački novinar Michael Martens razgovarao je sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

U toku razgovora posebno se osvrnuo na obilježavanja neustavnog dana RS-a. Upravo te detalje Martens je objavio na mreži X. 

- Razgovarao s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o njegovim planovima za BiH. Dotakli smo se i optužbe da Schmidt nije prekinuo obilježavanje neustavnog dana RS-a, koji je Ustavni sud BiH proglasio nezakonitim u sadašnjem obliku.

Schmidt je najavio: "9. januar više se neće održavati ovako. To što su u ovom događaju učestvovali i državni dužnosnici bit će zadatak tužilaca. Schmidt je rekao da je prije 9. januara imao dva intenzivna razgovora s organizacijom Majke Srebrenice i 'složili smo se da oni koji su na državnim funkcijama, a još uvijek prisustvuju tim ilegalnim proslavama, moraju biti procesuirani'".

Govoreći o dvojici srpskih oficira OSBiH za koje se kaže da su prisustvovali proslavi u Istočnom Sarajevu u civilu, Schmidt je rekao: "Sada je red na javnog tužioca da djeluje. Ako bude potrebno, mi ćemo pratiti i tražiti slučaj koji treba procesuirati."

Schmidt je dodao: "Proslava 9. januara je nezakonita, zbog čega državnim službenicima nije dopušteno prisustvovati. Ako to učine, moraju postojati posljedice." Upitan bi li tom logikom morao smijeniti i predsjednika RS-a Milorada Dodika, Schmidt je odgovorio izbjegavajući: "Teoretski da. Ali praktično pitanje je: Šta to rješava?" Suočavanje s takvim pitanjima (smjena izabranih dužnosnika poput Dodika) je "zajednička zadaća međunarodne zajednice", rekao je Schmidt.

Međutim, gospodin Schmidt također je naglasio da Republika Srpska naravno ima pravo na nacionalni dan – ali takav dan mora biti inkluzivan, dakle mora uključivati ​​manjine u RS-u - napisao je Martens. 

I zaista, ovaj 9. januar i proslava bit će drugačiji. Schmidt nije pogriješio. Neće biti kako je to bilo prošle godine. 

Ovoga puta Dodik se odlučio u Banjoj Luci organizirati i noćnu paradu. A možda bude i dodatnih iznenađenja, s obzirom na to da je iz entitetskog budžeta za obilježavanje dana kada je ozvaničen početak agresije, genocida, logora, silovanja..., dobio tri puta više novca nego do sada - čak 1,45 miliona KM, umjesto 500.000 KM. 

Oglasio se ponovo i Schmidt, podsjećajući ga da je nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH krivično djelo. Ponovio je da je proslava 9. januara kao dana RS-a jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. godine.

- Na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji je da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara - poručio je Schmidt. 

VEZANI TEKST - Republika Srpska 9. januara slavi genocid, zločine, etničko čišćenje, silovanja, logore...

Da Dodika i sve zvaničnike iz RS-a apsolutno ne zanimaju niti dotiču Schmidtove "prijetnje" pokazao je i vjerni i odani igrač lidera SNSD-a Nenad Nešić. 

Državni ministar sigurnosti poručio je i Schmidtu i bh. javnosti da će 9. januara biti u Banjoj Luci i proslaviti ga na najbolji mogući način.

- Niko nema pravo da nam osporava da ga slavimo, svi ćemo biti 9. januara u Banjoj Luci. Schmidt nek' ide u Njemačku i nek' slavi šta hoće. Ne interesuje me šta slavi Schmidt, a ni njega ne treba da interesuje šta slavi Dodik, srpski narod ili Nešić - istakao je Nešić. 

Devetog januara ove godine, podsjećamo, predstavnici šest boračkih udruženja podnijeli su Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu  
protiv entiteta Republika Srpska, Grada Istočno Sarajevo i Banje Luke, Milorada Dodika, Radovana Viškovića, Željke Cvijanović, Ljubiše Čosića i Draška Stanivukovića, zbog obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS-a u Istočnom Sarajevu.

Prijavu su podnijela udruženja: Zelene beretke, Patriotska liga BiH, Udruženje Generala BiH, Koordinacija boračkih udruženja KS, Žene borci u Armiji RBiH i Udruženje roditelja ubijene djece Sarajeva.

Tužilaštvo BiH, gotovo godinu dana šuti, nema čak ni informacije da je "formiran predmet". 

Dodik je danas izjavio da će, ukoliko Tužilaštvo Bosne i Hercegovine proba da reaguje na 9. januar, odnosno proslavu "dana RS-a", biti zabranjeno i njihovo djelovanje na prostoru RS-a.  

VEZANI TEKST - Dodik: Ako Tužilaštvo BiH proba da reaguje na 9. januar, zabranit ćemo i njihovo djelovanje na prostoru RS-a

Osvrćući se na izjave visokog predstavnika Christiana Schmdita u slučaju obilježavanja "dana RS-a", Dodik je za "Politiku" izjavio da se u RS-u sve radi miroljubivo u vezi sa "danom kada je rođena RS".

- On se prije neki dan hvalio kako ga policija RS-a još nije uhvatila, ali treba da zna da ga pratimo i kad bude prilika bit će uhapšen. Ako Tužilaštvo proba da reaguje na 9. januar, zabranit ćemo i njihovo djelovanje na prostoru RS-a. Ko neće da dođe na proslavu "dana RS-a" ni mi nećemo da s njim slavimo njihove praznike. Ko dođe, mi rado uzvratimo kao što slavimo sa Srbijom, Rusijom, Kinom - zaključio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.