open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
SDA HNK: Nastavljamo saradnju s NES-om, dobit će korektnu ponudu; NES: SDA mora donijeti odluku kako nas vidi
Hercegovačko-neretvanski kanton danas bi konačno nakon osam godina trebao dobiti novu Vladu.
09.11.2023. u 10:56
get url
text

VEZANI TEKST - HNK danas konačno dobija novu vladu

Nakon niza mjeseci teških pregovora HDZ, SDA i SDP su u četvrtak potpisali koalicioni sporazum, a danas bi na vanrednoj sjednici Skupštine HNK (počinje u 13 sati) trebala biti imenovana nova izvršna vlast. 

U Skupštini HNK, HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i NiP po jednog. Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku. Posljednji, u nizu kamena spoticanja između novih koalicionih partnera bilo je insistiranje SDA da NES bude u Vladi HNK i da mu pripadne jedna ministarska pozicija. 

Kantonalni odbor SDA HNK dugo je insistirao na tome, ali je ipak na kraju donio odluku da NES-a neće biti u ovoj priči. Iz NES-a su naslućivali da bi mogao biti takav epilog, pa su u svojim medijskim nastupima najavlivali mogućnost da se raskine partnerstvo sa SDA.

Iz SDA, pak, tvrde da i pored odluke da se izostavi NES iz Vlade HNK, neće biti prekida partnerskog odnosa. 

- Oformili smo tim za pregovore s NES-om. NES je naš partner, treba to i ostati, ali i uvažiti trenutno stanje u HNK i potrebu za novom Vladom. Iscrpili smo sve mogućnosti za nove pregovore za novu Vladu HNK. 

Nastavit ćemo saradnju s NES-om na svim nivoima, općinskim, gradskim i kantonalnom. Mislim da NES HNK može biti zadovoljan, pokušat ćemo izaći ususret njihovim zahtjevima. Već smo im predlagali određene stvari, i jučer smo tokom razgovara s kolegama iz NES-a ponovili našu spremnost, ali očekujemo da i oni uvaže naš stav - kazao je za Faktor Džafer Alić, potpredsjednik KO SDA HNK. 

VEZANI TEKST - Ogrešević o formiranju Vlade HNK: NES nikada neće pristati na ucjene HDZ-a i SDP-a, sada je sve do SDA

Da će SDA HNK imati, prema njihovim riječima, korektnu ponudu, najavio je i predsjednik KO Edin Mušić.

- Pošto je NES u ovom mandatnom periodu dio vlasti u HNK u pojedinim upravama, zavodima…, mislim da će u tom pravcu ići naša korektna ponuda. SDA, HDZ i SDP imaju koalicioni sporazum, a onda svi u okvirima svojih mogućnosti imaju partnetske odnose sa nekim strankama koje su članice Skupštine HNK - izjavio je medijima Mušić.

Anel Kljako iz NES-a HNK istakao je kako ostaju opredijeljeni za partnerstvo sa SDA, ali...

- Naravno, SDA mora donijeti odluku na koji način vidi NES. Da li vidi NES kao ravnopravnog partnera ili na neki drugi način - poručio je Kljako.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.