open-navfaktor-logo
search
Politički motivirano
SDA: Optužnica u slučaju Dobrovoljačka kontradiktorna nalazima Haškog tribunala
Podizanje optužnice u slučaju Dobrovoljačka predstavlja evidentan nastavak politički motiviranih postupaka protiv civilnih i vojnih zvaničnika Republike BiH, kojima dio Tužilaštva BiH nastoji promijeniti karakter rata u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz SDA.
28.04.2022. u 14:19
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH objavilo imena deseterice optuženih u predmetu "Dobrovoljačka"

- Činjenica da je informacija o optužnici najprije objavljena na javnim medijima u entitetu RS, samo nekoliko dana nakon oslobađajuće presude Draganu Vikiću i Jusufu Pušini, te samo nekoliko dana uoči 30. godišnjice presudne bitke za odbranu Sarajeva, ukazuje na vrlo jasne političke motive i novi pokušaj konstrukcije. 

Aktuelna optužnica kontradiktorna je nalazima Haškog tribunala da je kolona JNA bila legitimna vojna meta. Suprotna je i odlukama sudova u Britaniji i Austriji, kao i ranijim odlukama Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Glavni tužilac Milanko Kajganić mora javnosti objasniti zbog čega je onda Tužilaštvo BiH, uprkos svemu pobrojanom, odlučilo da podigne optužnicu - navedeno je u saopćenju SDA.

Istaknuto je da svako ko je počinio zločin mora da odgovara i "umjesto što je ulagalo energiju u već zaključen slučaj Dobrovoljačka, Tužilaštvo BiH je moralo do sada imati desetke optužnica protiv snajperista i artiljeraca Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a, koji su tokom opsade terorizirali Sarajevo ubivši 11.541 građanina i građanku".

- Uvjereni smo u nedužnost optuženih zvaničnika i branilaca Bosne i Hercegovine, kao i da će sudski postupak to potvrditi - zaključeno je u saopćenju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.