open-navfaktor-logo
search
Zasjedali večeras
SDP odlučio da će sankcije snositi samo Zornić i Kadrovska komisija u KS
Predstavnicima SDP BiH u vlasti Kantona Sarajevo nalaže se da odmah smijene Envera Zornića sa pozicije direktora KJKP "Toplane"
25.09.2019. u 23:22
get url
text

Kadrovska komisija SDP-a BiH Sarajevo održala je večeras hitnu sjednicu povodom dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratnog zločina, saopćio je SDP.

Na sjednicu je pozvan i Enver Zornić ali se nije odazvao pozivu, navodi se u saopćenju.

Ostatak saopćenja prenosimo u cijelosti:

-Na osnovu uvida u dokumente koji su se pojavili u medijima i medijske reakcije Envera Zornića, Kadrovska komisija je donijela jednoglasne zaključke:

Predstavnicima SDP BiH u vlasti Kantona Sarajevo nalaže se da odmah smijene Envera Zornića sa pozicije direktora KJKP "Toplane".

Kadrovska komisija traži hitni ispis Envera Zornića iz evidencije članstva.

Predsjednik i članovi Kadrovske komisije SDP Sarajevo nisu raspolagali predmetnim informacijama, niti su imali uvid u vojnu arhivu, ali zbog težine počinjenog djela smatraju se odgovornim za učinjeni propust i stoga podnose kolektivnu neopozivu ostavku.

U periodu predlaganja kandidata za različite pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti Kadrovska komisija vršila je intervjue i provjere svih kandidata SDP-a BiH u Sarajevu, ali u tom procesu niti jedna od navedenih informacija nije bila raspoloživa.

Odluke su donošene na osnovu podataka iz životopisa i aktiviteta kandidata u proteklom periodu. Ipak, iako informacije nisu bile dostupne, kadrovska komisija se smatra odgovornom te stoga upućuje najiskrenije izvinjenje članovima porodica žrtava, članovima SDP-a i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Smjena će biti pokrenuta odmah sutra na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, a na inicijativu ministara iz SDP BiH - stoji u saopćenju. 

Podsjetimo, iz SDP-a su danas dolazili zahtjevi da i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a BiH Damir Mašić, između ostalih, podnese ostavku. To je tražila Lana Prlić, potpredsjednica stranke.

VEZANI TEKST - Lana Prlić o imenovanju Zornića: Damir Mašić i Adnan Korić trebaju podnijeti ostavke

Uprkos pravomoćnoj presudi, Zornić je večeras za Faktor ustvrdio da mu je sve montirano i da mu je savjest čista. Također, rekao je da sam neće podnijeti ostavku. 

VEZANI TEKST - Direktor Toplana Zornić za Faktor: Ostavku neću dati, moja je savjest čista

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.