open-navfaktor-logo
search
Podcast Stava
Sead Jusić: Na Bužimu su poraženi Karađorđević, Ban Jelačić, Mladić i Legija
AUTOR: Autor: Stav
21.04.2024. u 19:38
get url
text

Pukovnik Sead Jusić bio je pripadnik 505. Bužimske brigade i gost je podcasta "Stava" kojeg vodi Anes Džunuzović. Kao rezervni oficir pješadije s dobrom osnovom i znanjem dojmio je rahmetli generala Izeta Nanića već na prvom sastanku tako da je od samog početka agresije bio na komandnim funkcijama.

Prošao je komandni put od komandira čete pa do komandanta brigade nakon pogibije rahmetli generala Izeta Nanića.
Nakon agresije Sead Jusić bio je u dva mandata zastupnik u Parlamentu FBiH, kao i zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine.
Zadnjih godina aktivno se bavi anlitikom, istraživanjem ratnih događaja i pisanjem knjiga.
Svjedočio je velikim bitkama i ključnim ratnim događajima u Krajini, posebno na prostoru odgovornosti 505. Bužimske brigade na koju je udarao i Ratko Mladić i Milorad Ulemek Legija. Obojica su potučeni, ali i ranjeni od pripadnika 505. Bužimske brigade. Mladić umalo nije ubijen, pobjegao je "glavom bez obzira", a tada mu je zarobljeno i lično vozilo "puh".
Pukovnik Jusić podsjeća i na neke historijske činjenice, a to je da su na Bužim udarali i Petar Karađorđević i Ban Jelačić, i da su potučeni.
U intervjuu pukovnika Jusića čut ćete i neke nove činjenice i podatke, odlične analize izdaje Firketa Abdića, o srpskim ofanzivama, doprinosu 5. korpusa hrvatskoj "Oluji", itd.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.