open-navfaktor-logo
search
86. dan štrajka
Selimić: "Šestorka" provocira 6.300 radnika u zdravstvu da ih tuže zbog diskriminacije
Kada bismo radili isključivo po sporazumu, koji je potpisan između menadžmenta i sindikata, na osnovu kojeg bi bili tretirani samo hitni slučajevi, hronični bolesnici ostali bi bez svoje terapije, a Sarajevo bi bilo puno bolesnih ljudi. No, mi radimo više od 80 posto svojih dnevnih poslova, kaže predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS 
26.11.2019. u 21:15
get url
text

Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih više od 3.000, 86 dana čekaju na ispunjenje svojih zahtjeva.

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo 2. septembra stupili su u generalni štrajk, zahtijevajući potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, što nije učinjeno od 7. februara, izjednačavanje koeficijenata sa onim koji trenutno imaju ljekari specijalisti, te povećanje satnice.

No, iako su u protekla gotovo tri mjeseca sastajanja odustali od nekih zahtjeva (povećanje satnice), predstavnici Sindikata radnika u zdravstvu KS nisu se uspjeli dogovoriti sa pregovaračkim timom vladajuće "šestorke" sa kojima su održali niz sastanaka.

Prim. dr. Selimić: Dajemo im rok narednu sjednicu Skupštine KS

- Neko je rekao - ne dam, to što pripada radnicima u zdravstvu, mi ćemo novac negdje drugo rasporediti. Mi ćemo onih 15 miliona KM, koji pripadaju onima koji pružaju zdravstvene usluge, dati nekome drugom! Pitam - na osnovu koje odluke tako postupate? Jasno, Vlada KS može upravljati budžetom, ali novac iz fondova ide onima koji daju (zdravstveni radnici) i primaju (pacijenti) zdravstvenu uslugu - kaže prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

U Sindikatu ističu kako već neko vrijeme raspolažu pouzdanim podacima - ko su kočničari postizanja dogovora između njih i Vlade, a ukoliko se u narednim danima stvari ne pomjere s mrtve tačke, navode kako bi sve moglo rezultirati problemima za vladajuću "šestorku". 

- Imamo Rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, a kada dobijelo presudu Općinskog suda, koji je dužan nastaviti taj proces, imat ćemo situaciju da će 6.300 nedoktora pokrenuti tužbene zahtjeve da im se isplati materijalna naknada zbog diskriminacije. To je velika prijetnja za Budžet Kantona Sarajevo, a to znači da neće biti novih tramvaja, trolejbusa za slikanje, pruga za presijecanje vrpci... Na vrijeme upozoravamo da možemo koliko sutra sa Vladom KS potpisati stari važeći Kolektivni ugovor, u kojem je visina koeficijenta 4,50, koji je doktorima specijalistima 2017. i 2018. nezakonito povećan na 5,30. Mi ćemo dakle, koeficijent sa 5,30, spustiti na 4,50, jer nijedan drugi sindikat nema reprezentativnost za pregovaranje sa Vladom, osim Sindikata radnika u zdravstvu KS. To je veliki problem, jer Vlada KS ne može donijeti odluku kojom će se isplata plaća nastaviti po koeficijentu koji iznosi 5,30 iz prostog razloga što za to nema zakonskog uporišta - objašnjava Selimić.

Iako su u generalnom štrajku, radnici u zdravstvu, kaže Selimić, izvršavaju većinu svojih dnevnih obaveza prema pacijentima.

- Kada bismo radili isključivo po sporazumu, koji je potpisan između menadžmenta i sindikata, na osnovu kojeg bi bili tretirani samo hitni slučajevi, hronični bolesnici ostali bi bez svoje terapije, a Sarajevo bi bilo puno bolesnih ljudi. No, mi smo, za razliku od onih koji sjede u Vladi KS, odgovorni prema našim sugrađanima, prema pacijentima koji nas trebaju, i to u proteklih 86 dana štrajka nijednom nismo doveli u pitanje. Radimo više od 80 posto svojih dnevnih poslova – naglašava Selimić.

Svjesni su, kažu u Sindikatu, i da ih zbog toga, u Vladi KS sve ovo vrijeme ucjenjuju.

- To su nam do sada u nekoliko navrata jasno stavili do znanja u smislu - "možete vi ovako štrajkovati koliko god hoćete, a mi vam ne damo ništa." No, ako Vlada KS hoće i želi provocirati haos, poručujemo da mi svoj odnos prema pacijentima i poslu kojeg obavljamo možemo i radikalizirati, što nije isključeno da će se desiti u narednih nekoliko dana. Dajemo im rok narednu sjednicu Skupštine KS, a ako ništa ne urade, radnici u zdravstvu počet će postupati po sporazumu u kojem su navedeni poslovi koji se obavljaju u periodu dok traje štrajk. To znači da više nećemo primati hronične bolesnike, djecu, trudnice, RVI... nećemo vršiti imunizaciju..., jer to nisu životno ugroženi pacijenti - zaključuje Selimić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.