open-navfaktor-logo
search
Čekajući FBiH
Šest kantona još bez nove vlade: Zašto je zapelo u ZHK gdje HDZ može i sam, koliko su se pomakli ostali
Od Općih izbora održanih 2. oktobra do danas samo su tri kantona okončala imenovanje novih vlada, i to Bosansko-podrinjski i Zeničko-dobojski kanton krajem prošle godine, te Posavski kanton prije mjesec dana, dok je u Kantonu Sarajevo prije desetak dana izabran mandatar za sastav nove vlade.
07.03.2023. u 07:48
get url
text

VEZANI TEKST - U samo dva kantona imenovane nove vlade: Ko još nema izvršnu vlast, gdje su "jednačine s više nepoznatih"

Šest kantona nema ni mandatara, a neki od njih ni skupštinsku većinu.

Uglavnom čekaju rasplet situacije na nivou Federacije Bosne i Hercegovine i imenovanje nove Federalne vlade, koje je neizvjesno, ali je interesantno to što je u Zapadnohercegovačkom kantonu većina poznata i čini je sam HDZ pa ipak još nisu došli do imenovanja nove izvršne vlasti.

Zvonko Jurišić, zastupnik HSP-a BiH u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona, kazao je da sam HDZ ovdje ima 14 zastupnika i situacija s većinom je jasna i nemaju razloga čekati rasplet s Federalnom vladom.

HDZ 1990. ipak bi sa HDZ-om

Međutim, dodao je, radi se o tome da se unutar sebe nisu mogli dogovoriti zbog svojevrsnog sukoba na relaciji Ljubuški - Široki Brijeg gdje su zastupnici iz Ljubuškog željeli "jaču" poziciju jer ih i ima više.

- Načelno je dogovoreno da kandidat za premijera bude Predrag Čović iz Širokog Brijega – rekao je Jurišić.

U Livanjskom kantonu traju pregovori o novoj većini i naziru se njeni obrisi. U nju bi HDZ 1990. ipak uključio HDZBiH.

Kako nam je rekao Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990, koji je ranije predložen za predsjedavajućeg Skupštine Livanjskog kantona, iduće sedmice bi trebala biti konstituirana Skupština, odnosno izabrano njeno rukovodstvo i radna tijela, a onda dalje idu pregovori o novoj vladi.

Istakao je da o novoj većini pregovore vodi HDZ 1990. sa HNP-om i HDZ-om BiH koje zajedno imaju 14 zastupnika, što je drugačije od situacije koja je bila u novembru prošle godine kada je održana konstituirajuća sjednica Skupštine ZHK i kada je Ćosić izrazio uvjerenje da će HDZBiH biti u opoziciji.

VEZANI TEKST - Konstituirana Skupština Livanjskog kantona: Predložen mandatar, HDZ van kombinacija

- Ako se mi dogovorimo (HDZ1990, HNP i HDZBiH), onda je lako naći većinu. Što se tiče Kluba Bošnjaka, SDP i SDA imaju po dva zastupnika. I jedni i drugi bi također bili dio većine – kazao je Ćosić.

Na pitanje šta za građane i važne projekte znači to što još nema nove Vlade, Ćosić je dogovorio da je "devet godina nema ni FBiH", te da je kantonalni budžet usvojen, sve funkcionira samo što "nije normalno da je stara vlada".

Od raspleta situacije s imenovanjem Federalne vlade ovisi vlast Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Ni pozicije ni opozicije, zapošljavanja punom parom

Fatka Kulenović, predsjednica Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini USK, istakla je da ovdje još nema ni pozicije ni opozicije, a situacija je takva da su premijer i jedan ministar u Vladi koja je u tehničkom mandatu ujedno zastupnici u Skupštini.

Dodala je da su, kako bi se stvari pokrenule, uspjeli izabrati dva člana rukovodstva Skupštine iz reda hrvatskog i srpskog naroda s obzirom na to da nije bilo dogovora u Klubu Bošnjaka.

- Ide se sa pripremom budžeta. Plan je da u ovom mjesecu imamo dvije sjednice Skupštine. A što se tiče većine, vode se intenzivno pregovori, čeka se rasplet na federalnom nivou. Vlada funkcioniše, samo što se gomilaju materijali zbog čega smo dogovorili pojačati sa sjednicama, ali građani nisu zakinuti – tvrdi Kulenović.

U HNK, kako su nam rekli neki od zastupnika, HDZ čeka da se po vertikali uspostavi vlast. U Skupštini postoji rukovodstvo, odnosno imaju dva zamjenika predsjedavajućeg, ali nema predsjedavajućeg. Pojedini zastupnici su ocijenili da zapošljavanja rade punom parom, da ima neki privid rada Skupštine, ali je sve daleko od onog što se zove "zasukati rukave".

Kada je u pitanju Srednjobosanski kanton, Bojan Domić iz HDZ-a je kazao da se i ovdje čeka Federacija BiH, te je ustvrdio da je formiranje vlasti u ovom kantonu teško bez HDZ-a, a skoro nemoguće bez SDA.

VEZANI TEKST - Mešalić: Nema rokova za formiranje nove Vlade TK, a nema ni problema

Asim Mekić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK, istakao je da u kratkom roku mogu završiti imenovanje Vlade jer se bez SDA ne može, ali se čeka šta će se desiti na nivou FBiH i u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Nismo uspjeli dobiti izjave u vezi s imenovanjem vlade u Tuzlanskom kantonu, osim što je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović (DF) rekao da ćemo biti blagovremeno obavješteni. Ali nedavno je Mahir Mešalić, šef Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu FBiH i član užeg rukovodstva ove stranke u Tuzlanskom kantonu, rekao da ekspertni timovi DF-a i SDA rade na programu nove Vlade TK prije nego što se krene s imenovanjem.

Većinu u TK predvodi SDA sa 13 zastupnika u kantonalnoj Skupštini, a čine je još DF s četiri, dva zastupnika PDA koji djeluju kao nezavisni, dva zastupnika Stranke za BiH i jedan Socijaldemokrata BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.