open-navfaktor-logo
search
Većine ima i nema
U samo dva kantona imenovane nove vlade: Ko još nema izvršnu vlast, gdje su "jednačine s više nepoznatih"
Od Općih izbora održanih 2. oktobra prošle godine konstituirane su nove kantonalne skupštine, ali u samo dva kantona dosad je imenovana i nova vlada.
29.01.2023. u 15:16
get url
text
Vlada BPK i Vlada ZDK

VEZANI TEKST - Imenovana nova Vlada u Goraždu, ko je u njoj od starih ministara i stranaka

Novu izvršnu vlast prvi je dobio Bosansko-podrinjski kanton, a potom Zeničko-dobojski kanton s tim da pri formiranju Vlade ZDK nije ispoštovan Zakon o Vladi ZDK po kojem Vladu čini sedam ministara iz reda bošnjačkog naroda, te po dva iz reda srpskog i hrvatskog naroda. Umjesto toga u Vladi je šest ministara iz reda bošnjačkog, tri iz reda hrvatskog i dva iz reda srpskog naroda, zbog čega je upućena apelacija Ustavnom sudu FBiH.

U Unsko-sanskom kantonu još se vode pregovori o novoj vladi.

- Pet stranaka iz okvira "Osmorke" participira u novoizabranom sazivu Skupštine USK, ali nemamo dovoljan politički kapacitet za formiranje vlasti. Zato je i organiziran jučerašnji sastanak, na koji su pozvani naši potencijalni partneri iz Demokratske fronte (DF) i Pokreta za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) – rekao je prije nekoliko dana premijer Unsko-sanskog kantona (USK) u tehničkom mandatu Mustafa Ružnić (NES).

Nove Vlade još nema ni u Kantonu Sarajevo čiji je donedavni premijer Edin Forto (Naša stranka) podnio ostavku jer je imenovan za ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pa je i "stara" Vlada sada u tehničkom mandatu.

U Tuzlanskom kantonu skupštinska većina postoji već dva i po mjeseca, ali nova izvršna vlast, nezvanično, čeka šta će se desiti na federalnom nivou.

VEZANI TEKST - Skupštinska većina postoji već dva i po mjeseca: Zašto TK još nije dobio novu Vladu i čija odluka se čeka?

Formiranje federalne izvršne vlasti razlog je, nezvanično, zbog kojeg se čeka i nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i Vlada Srednjobosanskog kantona. Prema informacijama koje smo dobili iz HNK, još se ništa tu ne dešava, razgovori su vođeni "svi sa svima", ali i dalje nema ni obrisa nove vlade niti se zvanično zna koje će je stranke činiti.

Formiranje Vlade Livanjskog kantona još je na početku, prema riječima Jugoslava Brdara, predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a.

- Pregovori su u toku, ali ima tu puno jednačina sa nekoliko nepoznatih. SDP je u većini, SDP i SDA bi trebali skupa, u trećoj kombinaciji je da HDZBiH, HDZ 1990 i HNP idu skupa. Znači nekoliko je kombinacija – rekao je Brdar.

Dodao je da bi se oko podjele resora teško dogovorili SDP i SDA.

- A možda se i desi da se otkoči i brzo dobijemo Vladu – kazao je Brdar.

Još nema ni novih vlada Posavskog i Zapadnohercegovačkog kantona čija je imenovanja do kraja ovog mjeseca prognozirao lider HDZ-a Dragan Čović.

Osim dvije kantonalne vlade, jučer je formirano novo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, dok je nova Vlada Republike Srpske izabrana prije mjesec.

VEZANI TEKST - Koji su rokovi i šta čeka SDP: Još nema kandidata iz srpskog naroda za potpredsjednika FBiH bez kojeg ne može dalje

Federacija Bosne i Hercegovine nije dobila Vladu ni nakon prošli Općih izbora zbog blokada HDZ-a tako da je aktuelna izvršna vlast prisutna osam godina.

Nepoznanica je šta će sada biti sa izborom novih predsjednika i potpredsjednika FBiH, nakon čega tek ide imenovanje nove Vlade.

Predsjednika FBiH predložio je HDZ i to je Lidija Bradara koja je iz reda hrvatskog naroda. Potpredsjednika FBiH predložila je SDA i to je Refik Lendo koji je iz reda bošnjačkog naroda, a čeka se da SDP dostavi kandidaturu Igora Stojanovića za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda.

Međutim, ono što ne odgovara partnerima HDZ-u i "Osmorci" je to što "Osmorka" nema potrebnih 11 ruku da ona predloži kandidata iz reda bošnjačkog naroda tako da je sada pitanje hoće li biti podržan SDA-ov Lendo ili će cijela lista biti "oborena" pa će i dalje biti Vlada FBiH na čelu s Fadilom Novalićem ili se pak čeka neko novo nametnuto rješenje ili igrokaz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.