open-navfaktor-logo
search
Zenica
Sindikat odbio ponudu "ArcelorMittala", od ponedjeljka štrajk
Skupština Sindikata kompanije "ArcelorMittal" Zenica odbila je večeras posljednju ponudu menadžmenta za povećanje plaće pa će u ponedjeljak, 15. novembra, sa početkom u 7 sati, započeti s realizacijom najavljenog generalnom štrajka - potvrdio je Feni predsjednik Sindikata Zuhdija Kapetanović.
12.11.2021. u 18:43
get url
text

Menadžment je, umjesto traženog povećanja plaće od 20 posto, za potpis novog kolektivnog ugovora, bio ponudio povećanje plaće od osam posto, retroaktivno od 1. juna ove godine, a još za tri posto plaća bi bila uvećana 1. juna naredne godine.

Razlika plaća, od 1. juna, po tom prijedlogu, bila bi isplaćena uz ovogodišnju decembarsku plaću, kada bi, svih oko 2.300 radnika, dodaje Kapetanović, dobilo i "13 plaću", u iznosu od po 1.000 KM.

- Od ukupno 47 delegata, 46 ih je glasalo za odbijanje ponuđenog prijedloga za povećanje plaće, a samo jedan je bio za prijedlog koji je ponudila Uprava. To znači da idemo, po planu, u štrajk, ali će svi radnici dolaziti na posao.

Međutim, samo njih 719, kako je i presudila Arbitražna komisija koju je imenovao Općinski sud u Zenici, bit će i radno angažovano, kako bi se očuvale minimalne funkcije te spriječila havarija na postrojenjima - napomenuo je Kapetanović.

Sindikat je, u toku ranijih pregovora, dogovorio smanjenje udaljenosti od posla sa pet na tri kilometra za ostvarivanje prava na naknadu za prijevoz, kao i uvećanje naknade za noćni rad sa 50 na 60 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.