open-navfaktor-logo
search
Dogovor
Sindikat policije HNK potpisao kolektivni ugovor s Vladom, predviđeno povećanje plaća
Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg i predsjednik Sindikata policije u HNK Nail Balić potpisali su u ponedjeljak u Mostaru novi kolektivni ugovor.
15.03.2021. u 13:00
get url
text

Tom prilikom, Herceg je podsjetio da je 2018. godine potpisan trogodišnji kolektivni ugovor sa Sindikatom policije kojim je predviđeno povećanje plaće kroz tri godine za pet posto što, po njegovim riječima, u kumulativu nije 15 posto nego više.

- Ako gledate i naš budžet za 2021. godine onda vidite da su u budžetu jasno predviđena i sredstva za realiziranje toga, ali i drugih granskih kolektivnih ugovora - istaknuo je Herceg.

Pojasnio je kako je povećanje od pet posto dogovoreno još 2018. godine te da u tekstu ugovora nema novog povećanja plaće.

- Zahvaljujući jednom iskrenom i otvorenom socijalnom dijalogu kakav treba biti svaki socijalni dijalog, došli smo do kvalitetnih rješenja koja su ugrađena u tekst ovog kolektivnog ugovora - istaknuo je Herceg.

Dodao je kako se nada da će u ovoj godini i s ostalim sindikatima korisnika županijskog proračuna biti potpisani novi kolektivni ugovori, prije svega sa sindikatima osnovnog i srednjeg obrazovanja te reprezentativnim sindikatom zdravstvenih radnika.

Predsjednik Sindikata policije u HNK Nail Balić kazao je kako je 2018. godine, kada je potpisan kolektivni ugovor s Vladom HNK, dogovoreno povećanje plaća u sljedeće tri godine "tako da Sindikat konzumira to pravo još u ovoj godini".

Balić je kazao kako se nada da će se u idućem periodu riješiti još neki problemi unutar MUP-a HNK te je pozvao kantonalnu Vladu i Skupštinu da iznađu mogućnost kako bi se riješio problem imenovanje komesara policije.

- Bez imenovanja komesara policije mi smo došli u veoma tešku situaciju - istaknuo je Balić te je podsjetio kako unutar MUP-a nije riješeno niti pitanje javnožalbenog biroa, policijskog odbora, unutrašnje kontrole niti disciplinske kontrole.

Ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda kazao je kako će potpisivanje novog kolektivnog ugovora rezultirati povećanjem nekih prava i primanja te da će veći dio zaposlenika MUP-a osjetiti poboljšanje na svojim plaćama. Prema njegovim riječima, povećanje prava zaposlenika ukupno je "teško" oko 470 hiljada konvertibilnih maraka na godišnjem nivou.

- Nadam se da će se u ovoj godini steći razumijevanje nadležnih, prije svega Skupštine HNK, ali i Vlade i političkih subjekata, da se deblokira proces oko imenovanja policijskog komesara, da Ministarstvo "prodiše" i počne raditi u punom kapacitetu - poručio je ministar Bevanda.

Dodao je kako MUP-u nedostaje 228 policijskih službenika i 64 državna službenika i namještenika, te kompletna rukovodeća struktura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.