open-navfaktor-logo
search
Sastanak 30. maja
Sindikati zdravstva traže veće plaće; Hočko: I Uk i Vranić odgovorni su, moraju raditi da se zaustavi odlazak kadra
Predstavnici sva tri sindikata zdravstva u Kantonu Sarajevo (Sindikat radnika u zdravstvu, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije i Strukovni sindikat medicinski sestara i tehničara) 30. maja na sastanak će sa premijerom Nihadom Ukom i ministrom zdravstva prof. dr. Harisom Vranićem.
26.05.2023. u 08:07
get url
text

Tema sastanka je povećanje satnice svim zaposlenim u zdravstvu u KS kojih je, kako navode iz doktorskog sindikata, oko 8.700.

Traže bolje uvjete rada

- Tražimo bolje uvjete rada i da budemo pravedno plaćeni. Moramo se izboriti da spasimo državu na način što ćemo omogućiti da naš mladi i iskusni kadar ostane u državi. Moramo biti konkurentni kako bismo zaustavili odlazak kadra, prije svega ljekara, u zapadne zemlje. Mi već imamo problem jer smo sa nekim specijalistima u debelom minusu. Nažalost ne vidim da će se to stanje popraviti. Ovo su mali koraci, ali nešto moramo početi činiti - navodi prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS.

No u sindikatima još nemaju jasan stav - koliko bi to povećanje trebalo iznositi. Kažu kako je sve uzeto u obzir - povećanje inflacije, porast potrošačke korpe, bruto nacionalnog dohotka.

Prim. dr. Izet Hočko

- Mislim da je primjerenije reći da se radi o korekciji satnice, insistirat ćemo da bude ravnomjerna za sve. Imamo ekonomiste koji rade na izradi realnih brojki. Vidjet ćemo kako će na sve reagirati premijer i ministar. Ono što mi znamo jeste da novca ima i da je ulaganje u zdravstveni kadar ustvari ulaganje u pacijenta. Mi smo prošle godine sa ugovorima koji su potpisani krajem aprila, dobili neko povećanje plaća, ali je to inflacija pojela - ističe Hočko.

Dodaje kako Sarajevo više nije lider u visini plaća zdravstvenog kadra, što je bio slučaj do prije godinu i po.

- Zenica ima jaču neto satnicu nego Sarajevo. Kod nas ona iznosi 2,76, u Zeničko-dobojskom kantonu 2,90 i opet će ići na povećanje. U Tuzlanskom kantonu neto satnica slična je kao i kod nas - 2,75. Srednjobosanski kanton dobio je 10 posto na posebnu odgovornost, a Hercegovačko-neretvanski 20 posto - navodi Hočko.

VEZANI TEKST - Sindikat će ponovo za sto sa Vranićem: Inflacija je davno "pojela" prošlogodišnje povećanje

Kaže kako trenutno neto plaća doktora medicine u KS iznosi oko 2.200 KM, a specijaliste oko 2.700 maraka.

- Kada je riječ o primanjima ljekara, daleko smo ispod onih koje primaju naše kolege u regiji, a pogotovo u zemljama zapadne Evrope. Mi smo iskreno 2017. godine, kada smo potpisali prvi kolektivni ugovor, zaustavili odlazak kolega u inozemstvo. Međutim, u međuvremenu stagniramo, u zaostatku smo za ostalima, ne možemo biti konkurentni. Zbog toga očekujem razumijevanje i premijera Uka i ministra Vranića na kojima je također odgovornost, jer i oni trebaju uraditi puno kako bi se zaustavio odlazak ljekara - kazaoa je Hočko.

Spremačici povećanje od 100 KM

Koliko će kome plaća biti povećana zavisi od visine koeficijenta, kaže Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS.

- Oni koji imaju najveće koeficijente dobit će i najveće povećanje plaće. No neki osnov nam je da spremačica u zdravstvu dobije povećanje od oko 100 KM - navodi Sadiković.

Senad Sadiković

Dodaje kako je odluka sva tri sindikata da se što više uključe i pomognu Vladi KS i Ministarstvu zdravstva u organizaciji rada u zdravstenim ustanovama kako bi pacijenti imali što bolju i kvalitetniju uslugu.

- Posebno naglasak stavljamo na nedostatak ljekara, medicinskih tehničara i ostalih radnika u zdravstvu, kao i veliki odliv medicinskog kadra širom Evropske unije. Jedini način njihovog zadržavanja u zemlji je da se obezbijede bolji uvjeti rada i bolja primanja - zaključio je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.