open-navfaktor-logo
search
Bit će priveden u Lukavicu
SIPA pretresa u ZDK i KS: Na meti federalni parlamentarac Kenan Uzunović
Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu rano jutros započeli su pretrese na više lokacija na području Zeničko-dobojskog i Kantona Sarajevo zbog dokumentiranja krivičnog djela davanje lažnog iskaza.
22.02.2024. u 09:44
get url
text

U toku dana u prostorijama SIPA-e u svojstvu osumnjičenog bit će ispitan Kenan Uzunović kojeg Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti za davanje lažnog iskaza.

Naime, nakon što je Kenan Uzunović, zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta, u medijima rekao kako mu je nuđen novac da ne glasa za novu Vladu Federacije, Tužilaštvo KS je po službenoj dužnosti formiralo predmet kako bi provjerilo takve navode.

Tokom davanja iskaza u svojstvu svjedoka a na poziv Tužilaštva KS, Uzunović je lažno naveo da je svoj telefon kojim je snimio audio zapis u kojem mu se nudi novac od N. N. osobe, promijenio, a snimak izbrisao.

Međutim, istragom je utvrđeno da nije promijenio telefon, već ga je nakon saslušanja ugasio i prestao koristiti iako je znao da on predstavlja bitan dokaz u ovom krivičnom postupku, saopćilo je Tužilaštvo KS.

Iz SIPA-e je saopćeno da u sklopu operativne akcije "KU", na području Sarajeva i Zenice vrše pretrese stambenih objekata, ostalih prostorija i pokretnih stvari na tri lokacije.

- Pretresi se vrše u cilju pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz da je počinjeno krivično djelo davanje lažnog iskaza propisano Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Pretresi se vrše po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine i Ministrstvima unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Zeničko-Dobojskog kantona - navedeno je iz te policijske agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.