open-navfaktor-logo
search
Žrtve agresije
Sjećanje na ubijene civile na Alipašinom Polju
Agresorske granate prije 26 godina na Trgu solidarnosti ubili su 11 civila, dok ih je 53 teže i lakše ranjeno  
30.08.2018. u 16:02
get url
text

Polaganjem cvijeća na spomen-ploču, učenjem Fatihe i minutom šutnje danas je delegacija Kantona Sarajevo predvođena ministrom privrede Muharemom Šabićem odala počast žrtvama masakra na Trgu solidarnosti do broja 14 u naselju Alipašino Polje.

Na tom mjestu prije 26 godina, granatom ispaljenom sa agresorskih položaja ubijeno je 11 civila, dok ih je 53 teže i lakše ranjeno.

Tog kobnog dana ubijeni su Rifet Bahtić, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj, Edin Uzunović i dvije neidentifikovane osobe.

- I danas govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti, potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - rekao je ministar Šabić prilikom današnjeg sjećanja na ubijene Sarajlije.

Polaganju cvijeća danas su prisustvovali i članovi porodica, prijatelji i komšije poginulih, te predstavnici Gradskog vijeća, Općinskog vijeća Novi Grad, Savjeta Mjesne zajednice Alipašino Polje, Unije civilnih žrtava rata KS-a, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.