open-navfaktor-logo
search
Sjednica u toku
Skupština Kantona Sarajevo usvojila rebalans Finansijskog plana ZZO
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluku o davanju saglasnosti na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantonu Sarajevo.
06.07.2022. u 14:19
get url
text

Ostvarenje prihoda, primitaka, te unos u Finansijski plan Zavoda dijela prenesenih sredstava iz akumuliranog viška prihoda nad rashodima, ukazali su na potrebu prestruktuiranja pozicija Finansijskog plana ZZO-a za 2022. godinu.

Kako se navodi u obrazloženju Vlade, rebalans finansijskog plana je potreban i radi usklađivanja određenih vrsta naknada za finansiranje radnika u ugovornim javnim zdravstvenim ustanovama, u skladu s novim kolektivnim ugovorima potpisanim između Vlade KS i predstavnika sindikata radnika u zdravstvu, kao i zbog projekcija rasta određenih naknada i troškova unutar planiranih sredstava ukupnih rashoda.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo Muamer Kosovac kazao je da je Vlada KS potpisala kolektivne ugovore sa tri sindikata iz oblasti zdravstva, čime je uposlenicima povećana satnica i utvrđen novi koeficijent.

- Najveći broj pozicija je ostao nepromijenjen, osim pozicija rashoda koje sada trebaju da iznose 32.460.000 KM – kazao je Kosovac

Rasprave o rebalansu Finansijskog plana ZZO trajala je više od dva sata i obilježena je raspravama među zastupnicima u Skupštini KS.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.