open-navfaktor-logo
search
Koalicija na ispitu
Smjena Heleza: Hoće li "Trojka" pokleknuti pred Dodikovim ucjenama, kako će glasati SDA, slijedi li blokada
Klub zastupnika SNSD-a i Srpski klub u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputio je jučer inicijativu za smjenu ministra odbrane u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Zukana Heleza. 
28.11.2023. u 16:38
get url
text

VEZANI TEKST - Helez je drugi ministar odbrane koji smeta Dodiku i SNSD-u, pokušali su smijeniti i Podžića

U obrazloženju inicijative između ostalog su naveli: 

- Posljednja u nizu izjava kojom je Helez izazvao uznemirenost kod javnosti, te širenje dezinformacija jeste izjava da se na teritoriji Republike Srpske nalaze paravojne formacije koje se obučavaju, te da u njima učestvuju i ljudi iz Rusije.

SNSD Heleza optužuje kako je "svojim izjavama i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan utjecaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Vijeće ministara". Inicijativi za smjenu vladajućoj stranci pridružila se i opozicija iz RS-a. 

U jednoj od izjava, stoji u inicijativi, koju je objavio na društvenoj mreži Facebook poručio je, između ostalog, da "kao ministar odbrane ima plan B", očigledno aludirajući na oružani sukob, odnosno rješavanje određenih državnih problema vojnim putem.

- Ovakve i slične izjave opasne su i neprikladne za ministra koji pripada resoru nadležnom za Oružane snage u Bosni i Hercegovini, te stvaraju opravdani strah i uznemirenost kod građana koji se još nisu oporavili ni od sukoba iz devedesetih godina prošlog vijeka - ukazali su iz Kluba zastupnika SNSD-a i Srpskog kluba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet, Helez je jučer saslušan u svojstvu svjedoka. Ekspresno, kao ni u jednom slučaju do sada, posebno kada je riječ o izjavama počev od predsjednika RS-a Milorada Dodika pa do njegovog ministra MUP-a RS-a Siniše Karana o "radikalnim islamistima" i "više od 100 paradžemata", iz OSA-e su odgovorili na upit Srne. 

- Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine nema informacije o postojanju vojih kampova i paravojnih formacija u BiH - rečeno je Srni. 

VEZANI TEKST - Predstavnici RS-a u Parlamentu BiH pisali američkom Senatu i Kongresu: BiH je utočište radikalnih islamista

Zanimljivo je da se ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić nije ni osvrnuo na Karanove i Dodikove izjave, zatražio istragu ili argumente. Nije Nešić podigao uzbunu ni kada su državni parlamentarci iz RS-a u pismu američkom Kongresu naveli da je njihova država "utočište radikalnih islamista i dom spavačkim ćelijama Al Qaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje". Nešić je prešutio i Karanovu izjavu, i pismo, iako bi bilo posve logično da su se uključili, kao i u slučaju Heleza, i OSA, i SIPA i Tužilaštvo BiH. 

Dodik je ucjenjivački poručio da nijedna odluka iz sektora odbrane neće proći Vijeće ministara BiH dok je Zukan Helez ministar. Odmah mu je uzvratio ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, poručujući da i oni ("Trojka") mogu blokirati sve što se tiče vanjske trgovine dok je ministar Staša Košarac.

- Vidio sam izjavu kolege Heleza. Iskreno, puno više vjerujem njegovoj procjeni nego pismu predstavnika RS-a u državnom parlamentu američkom Kongresu da u BiH ima mudžahedinskih odreda. Pozivam bh. institucije da svakako provjere ove navode, sve se to mora provjeriti profesionalno i stručno. Ako ima takvih procesa, moramo reagirati institucijalno kako bismo zaustavili sve radikalne poteze koji bi naštetili našem evropskom putu - rekao je Konaković.

Saša Magazinović, šef Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za Faktor je kazao da će zastupnici SDP-a biti protiv smjene Heleza. 

- Sasvim prirodno da će Klub SDP-a stati iza svog ministra, ali vjerujem i većina zastupnika u Zastupničkom domu. Da se ulaže tako velika energija na ispunjavanje zadataka koje pred nas stavljaju integracijski procesi, koliko se ulaže u međusobne konflikte unutar Bosne i Hercegovine, svima bi nam bilo mnogo bolje - poručio je Magazinović. 

Konaković je svojom izjavom dao naslutiti da će i zastupnici NiP-a biti protiv smjene Heleza, dok iz Naše stranke kažu da nisu razgovarali još na tu temu, koja bi se mogla razmatrati na večerašnjem sastanku "Trojke" i HDZ-a.

Sudeći po dosadašnjim odnosima i stavovima, državni zastupnici iz Federacije BiH u Zastupničkom domu vjerovatno neće podržati inicijativu Dodikovih zastupnika. 

- Protiv sam inicijative za smjenu Heleza - kaže za Faktor državni zastupnik Edin Ramić, a Klub SDA u kojem je zamjenik predsjedavajućeg svakako će zauzeti zvanični stav.

VEZANI TEKST - Zahuktala se Dodikova mašinerija: SNSD-ovci u Parlamentu BiH uputili inicijativu za smjenu Heleza

Ramić nadalje ističe da ako će se već smjenjivati "svi oni koji uznemiravaju javnost neutemeljeno", onda bi trebalo krenuti redom pa sve u paketu. 

- Smijeniti sve parlamentarce koji su potpisali pismo američkom Kongresu, smijeniti Nebojšu Radmanovića, Nikolu Špirića smijeniti Nešića, Konakovića... Ukoliko želimo ozbiljnost, dajte onda da promijenimo kompletnu strukturu ili neka se okrenu svom poslu i ozbiljnije počnu raditi - smatra Ramić. 

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH proceduru za postupak smjene može pokrenuti i predsedavajući, u ovom slučaju Borjana Krišto. 

Proceduralno, da bi neki od ministara bio smijenjen potrebna je većina glasova prisutnih i koji glasaju, kao i entitetska većina u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Također, potrebno je osigurati i ruke u Domu naroda BiH. 

Klub Bošnjaka ima pet delegata, od kojih su dva SDA, te po jedan NiP, SBiH i DF. Ukoliko bi hipotetički inicijativa za smjenu Heleza i dobila zeleno svjetlo u Zastupničkom domu, ostaje Dom naroda koji mora potvrditi odluku. 

Kako razmišljaju u HDZ-u ne zna se, jer njihov šef Dragan Čović, kao i uvijek kada su krizne situacije u pitanju, mudro šuti. A sve možda bude jasno već nakon večerašnjeg sastanka "Trojke" i HDZ-a, gdje bi koalicioni partneri mogli odlučiti da li će se usprotiviti Dodikovim ucjenama i stati iza Heleza ili će ga pustiti niz vodu, da bi se dodvorili lideru SNSD-a, kojem ne treba posebno to naglašavati, pored ucjena omiljeno političko sredstvo su blokade.  

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.