open-navfaktor-logo
search
Mandatar već imenovan
SNSD se pridružio koaliciji u Livanjskom kantonu koju podržava i SDA, nedostaje još jedna ruka za novu vladu
Mandatar za sastav nove Vlade Livanjskog kantonja imenovan je prije više od mjesec, a još nije osigurano 17 ruku u Skupštini Livanjskog kantona koje su neophodne za većinu i izglasavanje, najprije nove vlade.
01.11.2023. u 13:55
get url
text

VEZANI TEKST - Imenovan mandatar za sastav nove Vlade Livanjskog kantona, slijedi potraga za nedostajuće tri ruke

Krajem septembra, kada je Ivan Vukadin imenovan za mandatara, koalicija HDZ 1990-HNP imala je iza sebe 14 zastupnika koji bi ušli u novu većinu. Sada ih imaju 16, prema informacijama koje smo dobili od predsjedavajućeg Skupštine Joze Ćosića (HDZ 1990).

U ovih 14 ušla su i dva zastupnika SDA, a od tada do danas su osigurali i podršku dva zastupnika SNSD-a.

Vukadin, koji je i aktuelni premijer Livanjskog kantona, ranije je kazao da je obavio pojedinačne razgovore sa skoro svim zastupnicima, te mu je ostao još jedan "samostalni". Proteklih dana nam se nije javljao na telefon, a danas je odgovorio da ne radi ovu sedmicu zbog praznika. 

O tačnom sastavu nove Vlade Livanjskog kantona još nema informacija. 

HDZ 1990 u Skupštini Livanjskog kantona ima četiri, a HNP pet zastupnika, što znači ukupno devet. Osim SDA i SNSD-a, uz njih su Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva, jedan zastupnik Srpske sloge, te Hana Milak, zastupnica SDP-a. 

S druge strane zasad je HDZ, koji je imao pet zastupnika, ali je ovu stranku nedavno napustila zastupnica Marija Bagarić, tako da imaju četiri. Dva zastupnika ima Hrvatska nezavisna lista, a HRS ima jednog mada su kuloarske priče da bi on mogao postati "samostalni". Osim Milak koja podržava novu koaliciju, SDP ima još jednog zastupnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.