open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Solak na suđenju u predmetu Respiratori: Ispade da ministrica i premijer ne znaju šta plaćaju
Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispitivani su o transakcijama preko Trezora Federalnog ministarstva finansija, kojima je Srebrenoj malini uplaćeno više od deset miliona KM.
26.01.2022. u 15:03
get url
text

Viša referentica u Trezoru Mahira Šetić, kazala je da je vidjela kako su sredstva uplaćena za respiratore, dok je pomoćnik ministrice finansija Mario Glibić kazao da to nije stajalo na nalogu. Nakon brojnih pitanja da li je i na kojem obrascu stajala svrha uplate, te da li je konsutlovana ministrica za uplatu novca po urgenciji, optuženi Fahrudin Solak je prokomenatrisao: "Očito onda da ministrica i premijer ne znaju šta plaćaju".

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor firme F.H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Šetić tvrdi da im je 3. aprila 2020. stigla urgencija iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nakon što su za taj dan obavili plaćanja po nalozima budžetskih korisnika. Navela je da se urgencija odnosila na uplatu Srebrenoj malini u iznosu od oko 4,9 i 5,5 miliona KM.

Šetić je kazala da je kolegica Almira Ibišević otišla kod pomoćnika Marija Glibića da vidi šta da radi sa tom uplatom. Prema njenim saznanjia, Glibić je rekao da mora provjeriti sa ministricom pošto je bio u pitanju veći iznos.

- Javili su nam da možemo izvršiti transakciju - kazala je svjedokinja Šetić.

Ona je objasnila da njena služba nakon potpisa ministrice finansija i premijera, naloge šalju u banku. Šetić je prvobitno kazala da je uplata vjerovatno bila za respiratore, a poslije potvrdila da je vidjela da je u jednom obrascu bilo uneseno, "respiratori".

Svjedok Mario Glibić kazao je da su ga koleginice obavijestile da je stigla urgencija za plaćanje, ali da se ne sjeća da li je tada znao za koju svrhu.

- Rekao sam neka se uradi Mahiri ili Almiri - rekao je Glibić, dodajući da je plaćanje izvršeno sa podračuna FUCZ-a i sa glavnog računa.

Na pitanja odbrane Jelke Milićević, svjedok je rekao da Trezor godišnje obavi 200.000 naloga za plaćanje budžetskim korisnicima, te da iznos od pet miliona ne iziskuje posebnu pažnju.

Navodeći da je prethodna svjedokinja rekla da je na fakturi vidjela kako je novac namijenjen za respiratore, braniteljica Senka Nožica pitala je Glibića da li se to vidi na nalogu, koji je predočen u sudnici. On je rekao da to ne stoji na nalogu, te da taj nalog potpisuje ministrica. Ovaj svjedok je dodao da nije bilo razloga da se obustavi plaćanje, te da su rukovodioci institucija odgovorni za raspolaganje svojim budžetima.

Odbrana Solaka svjedoku je predočila obrazac u kojem je u jednoj rubrici navedeno respiratori. Glibić je rekao da se on ne bavi tim obrascima, te da pretpostavlja da uvid u njih imaju kolegice koje vrše plaćanja.

Ispitivanje Glibića će se nastaviti, kako bi se svi u sudnici upoznali sa dokumentima koje je rekao da posjeduje, a odnose se na sjednice Vlade.

Svjedok Dževad Turnadžić je ispričao kako ga je Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) bila angažovala da obavi špediterske poslove za donaciju respiratora i druge medicinske opreme za Crnu Goru.

On je potvrdio da je u pristigloj dokumentaciji bila profaktura, koja je predočena u sudnici i na kojoj se navodi 50 respiratora po cijeni od 6.000 američkih dolara po komadu ili ukupno 300.000.

Turnadžić je rekao da su ti respiratori isti kao i oni koje je UAE donirala ranije BiH. Pojasnio je da su donirani respiratori za BiH stajali na carini i da je vidio da su kutije identične. Tvrdi da se ne sjeća oznake na kutijama, ali je naveo da je bila ista kao i na onima za Crnu Goru.

Novalićevoj braniteljici Vasviji Vidović svjedok je potvrdio da mu se predstavnik UAE obratio 4. juna 2020. i da ne zna kada je te zemlja nabavila respiratore, kao ni da li im se mijenjala cijena tokom pandemije.

Na pitanja optuženog Hodžića, Turnadžić je potvrdio da se na profakturama kod donacija dešava da se stavi stvarna cijena robe ili neka simbolična.

Svjedokinja Jovana Šehovac kazala je da je radila kao obezbjeđenje na portirnici u FUCZ-a i da je nakon početka pandemije pošta ostavljana na ulazu, a da su stranke puštane uz najavu. Potvrdila je da je dva do tri puta dolazio Hodžić.

Suđenje se nastavlja 28. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.