open-navfaktor-logo
search
Crveni križ FBiH
Solidarnost sa ženama i djevojkama u Turskoj i Siriji: Do kraja mjeseca akcija prikupljanja higijenskih paketa
Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine početkom marta pokrenuo je kampanju "Niste same" za žene i djevojke u Turskoj i Siriji.
17.03.2023. u 09:17
get url
text

Cilj je prikupiti što više osnovnih higijenskih paketa za žene i djevojke koje su ostale bez svojih domova nakon razornih zemljotresa početkom februara, te im bar nakratko izmamiti osmijeh i ublažiti patnju.

Set bi trebao sadržavati: sapun, šampon, gel za tuširanje, vlažne maramice, uloške, četkicu i pastu za zube, dezedorans u stiku, labelo, noktaricu i štapiće za uši.

- Akcija je pokrenuta početkom marta, a traje cijeli mjesec. Cilj je prikupiti što više higijenskih paketa koji će se kasnije distribuirati ženama i djevojkama u Turskoj i Siriji. Ono što možemo da uradimo jeste da zapakujemo paketić koji u prosjeku košta oko 25 konvertibilnih maraka. Paket treba da sadrži sapun, šampon, gel za tuširanje, vlažne maramice, kremu za ruke i tijelo, štapiće za uši... Dakle, neke osnovne stvari koje su svakodnevno potrebne ženama - kazala je Indira Kriještorac, glasnogovornica Crvenog križa Federacije BiH. ​​​​​​​

Naglasila je da je potrebno da svi proizvodi budu zapakovani u kutiju, koja se ukrašava na neki način.

- Možete da napišete i neku poruku podrške. Pakete do kraja marta možete ostaviti u svim lokalnim organizacijama Crvenog križa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Veliki broj organizacija je uključen u ovu akciju i šalje nam svoje fotografije. Ima mnogo ljudi koji kupuju ove stvari i donesu u organizacije gdje pakuju naši volonteri ili daju novac pa mi kupimo. Veseli me da se uključio i veliki broj osnovnih škola. Mnogo osnovaca je pakovalo ove paketiće. Posjetili smo Prvu osnovnu školu na Ilidži. Uključilo se i mnogo firmi iz naše zemlje. Podržala nas je i Ambasada Francuske - istakla je Kriještorac za Anadoliju.

Uputili su apel na sve kompanije i privredne subjekte, ali i pojedince koji su u mogućnosti da se priključe kampanji kako bi podrška stigla do što većeg broja žena i djevojaka.

- Velika je ta ženska solidarnost, ali ima i mnogo muškaraca koji su kupovali poklone - pojasnila je Kriještorac.

Ekipa Crvenog križa Federacije BiH ranije je posjetila mjesta pogođena zemljotresima u Turskoj.

- Vidjeli smo mnogo žena i djevojaka koje žive u šatorima. To je trenutno njihov dom. Barem na trenutak želimo izmamiti njihov osmijeh. U paketu su potrepštine koje se troše vrlo brzo, koriste se svakodnevno, ali pokrenuli smo akciju kako bismo obradovali te žene barem nakratko - kazala je Kriještorac.

Podsjetila je da je turski narod uvijek bio uz građane Bosne i Hercegovine kada im je pomoć bila potrebna.

- Građani Turske i Bosne i Hercegovine su solidarni jedni s drugima. Mi smo dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca stoga je nama ovo prirodno, da na neki način pokušamo ljudima olakšati u ovim teškim trenucima - dodala je Kriještorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.