open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Špago o otkazivanju sjednice: Ovo je maltretiranje građana, koalicija se dogovori tek kad treba povećati plaće
Otkazana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine samo je dokaz da je vladajuća koalicija zapravo interesna jer se dogovore kada su u pitanju povećanje plaća i imenovanja, a nema dogovora kada se radi o nečemu što je interes građana, prokomentirao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH.
10.10.2023. u 15:24
get url
text

VEZANI TEKST - Otkazana je hitna sjednica Parlamenta BiH zbog neslaganja partnera "Trojke" i SNSD-a

Današnja hitna sjednica je otkazana jer "Trojka" nije željela podržati ugovor sa Evropskom investicijskom bankom za projekat medicinskog kompleksa Banja Luka, koji je važan za RS jer su delegati SNSD-a prošle sedmice oborili nekoliko zakona u Domu naroda bh. Parlamenta.

- Hitna sjednica danas je otkazana jer nema dogovora koalicije oko tog sporazuma. Ovo je maltretiranje građana. Zakazuje se hitna sjednica bez dogovora o sporazumima koji su u interesu građana. Koalicija se dogovori oko imenovanja i povećanja plaća, a kada treba usvojiti važne zakone za sve građane, onda nema dogovora. Na sjednici Doma naroda su bili važni zakoni za porodilje, invalidne osobe, privrednike, a isto tako i ovi sporazumi koji su trebali biti danas na Zastupničkom domu su važni jer se tiču priznavanja diploma, projekata u vezi s infrastrukturom, vodovodom, bolnicama - kazao je Špago.

Istakao je da ono što radi vladajuća koalicija ("Trojka", SNSD i HDZ) je daleko od potreba građana. 

Osim projekta medicinskog kompleksa u Banjoj Luci, danas su zastupnici trebali dati saglasnost za ratifikaciju sporazuma o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, doktora dentalne medicine i arhitekata u kontekstu Srednjoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini, zatim o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija na Zapadnom Balkanu, o investicionom grantu za podršku Projektu vodosnabdijevanja i sanitacije u BiH u okviru IPA II između BiH i Evropske investicione banke, te saglasnost za sporazum s Hrvatskom o rekonstrukciji mosta Brčko-Gunja.

Redovna sjednica Zastupničkog doma dogovorena je za 31. oktobar i svi ovi sporazumi bi se tada mogli naći na dnevnom redu ako se predstavnici stranaka vladajuće koalicije uspiju dogovoriti o ugovoru važnom za RS na novom sastanku koji je planiran za desetak dana u Banjoj Luci, gdje bi domaćin bio lider SNSD-a Milorad Dodik.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.