open-navfaktor-logo
search
Njemački magazin
Spiegel: Vučić je veliki državnik, visok je skoro dva metra, podmetnuo je eksplozivnu napravu pod BiH
Njemački magazin Spiegel u posljednjem broju bavio se likom i (ne)djelom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 
07.08.2023. u 21:54
get url
text

- On je, nema sumnje, veliki državnik. Visok je skoro dva metra. Samo se u razgovoru Vučić ponekad pretvara da je manji nego što jeste.

Sebe vidi kao garanta mira na zapadnom Balkanu, ali svako ko razumije srpski, čita između redova i prati agitaciju privatnih TV-emitera lojalnih režimu doći će do drugog zaključka: recimo da Vučić ima sve što je potrebno da bude palikuća - navodi se u tekstu, prenosi DW.

U članku se naglašava kako Vučić sebe vidi kao zastupnika svih Srba, uključujući i onih koji žive u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Kosovu. Ističe se kako centralnu ulogu u njegovim proračunima ima moćna Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja gvozdenim klještima drži 15 miliona pravoslavnih Srba širom svijeta.

Spiegel ocjenjuje da je sa Sporazumom o saradnji Srbije i bh. entiteta Republika Srpska u oblasti obrazovanja i kulturne politike, Vučić 2020. "podmetnuo još jednu eksplozivnu napravu". 

- Vučić govori o velikoj i ozbiljnoj krizi u susjednoj zemlji, ne navodeći kako namjerava da doprinese smirivanju tenzija. Na sastanku održanom 20. jula u Beogradu, kojem su prisustvovali patrijarh, on i Dodik, razgovarano je, kako se navodi, o pitanjima od 'nacionalnog značaja za srpski narod'. Zvuči kao da znaci ukazuju na oluju - piše njemački magazin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.