open-navfaktor-logo
search
Protest
Sporni zakon: Novinari se okupili ispred NSRS-a, zalijepili trake preko usta i slomili olovke
Ispred zgrade Narodne skupštine RS-a u Banjoj Luci danas su se okupili novinari u znak protesta protiv Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a koji je na dnevnom redu današnje sjednice.
14.03.2023. u 10:30
get url
text

Novinari su slomili olovke i zalijepili trake preko usta u znak protivljenja novom nacrtu zakona koji ugrožava slobodu izražavanja, definiše klevetu kao krivično djelo i uvodi novu glavu krivičnih djela protiv ugleda i časti sa novčanim kaznama i do 100.000 KM.

FOTO: Faktor

Predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić je rekao da su danas ispred zgrade NSRS-a da još jednom upute apel da se predlagaču vrati sporni nacrt zakona, ali i da apeluju na svakog zastupnika da glasa "protiv" ukoliko on ipak ostane na dnevnom redu i da to uradi u skladu sa svojom savješću, a ne po partijskom naređenju.

FOTO: Faktor

- Olovkama neka oni pišu, ukoliko usvoje ovakav zakon. Istraživačko novinarstvo neće više postojati. Zato im ostavljamo olovke. Besmisleno je više iznositi argumente protiv ovakvog teksta zakona, a ako ga usvoje, više se nećemo moći baviti ovom profesijom - rekao je Vukelić.

Najavio da će ime i prezime svakog poslanika koji bude glasao "za", mediji u RS-u svakodnevno objavljivati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.