open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo studenata
SPUS: Cilj zakona je povećanje budžeta, a ne podizanje kvaliteta obrazovanja
Nezadovoljstvo studenata u Kantonu Sarajevo i dalje raste, te smatraju da Vlada KS uopće ne izražava brigu za njih.
07.06.2021. u 21:41
get url
text

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu tvrde da je cilj Zakona o visokom obrazovanju isključivo finansijske prirode, a ne podizanje kvaliteta obrazovanja.

Jedan od konstantnih i neprekidnih ciljeva SPUS-a je poboljšanje kvalitete obrazovanja i studentskog života na UNSA. Neumorno i svakodnevno nastojimo promptno riješiti sve situacije koje bi išle na štetu naših kolega i kolegica. Nažalost, Zakon o visokom obrazovanju KS koji je prezentiran javnosti, u više svojih segmenata, predstavlja stagnaciju obrazovanja te jedan vid umanjivanja pozicije studenata koja bi trebala  imati primat u društvu. Iako su svi članovi zakona predstavljeni kao sredstvo za poboljšavanje nastavnog procesa, SPUS se ne slaže sa tim mišljenjem. Smatramo da je potrebno navesti ključne probleme koje smo ustanovili.

Veoma je važno biti korektan pedagog koji svoje zadatke ispunjava na vrijeme, a u te zadatke sigurno spada objavljivanje rezultata ispita u roku 5-7 radnih dana. Novim zakonom je definirano da se rezultati ispita objavljuju „u razumnom roku“ što god bi trebalo da predstavlja takvo definiranje, koje je po mišljenju većine studenata nedopustivo. Opravdanje za ovakvo definiranje spornog člana, nadležni pronalaze u činjenici da će ispiti biti komplikovaniji  obzirom da će nastavno osoblje imati više vremena za ispravljanje ispita što automatski znači veća kvaliteta obrazovanja.  Ovo je za studente i SPUS neprihvatljivo i paušalno objašnjenje. Vrlo je lahko, na ovaj način omogućiti zloubotrebu Zakona. Trenutno, kada ovaj Zakon nije na snazi, nerijetko studenti saznaju rezultate svog ispita dan pred novi rok, i to ih sigurno opstruira u radu. Potrebno je, jasno i precizno koncipirati ovaj član i dati rok koji će biti optimalan kako za profesore da pregledaju ispite tako i za studente da ih pripreme na vrijeme.

Također, na Univerzitetu u Sarajevu postoji veći broj problema koje ovaj zakon ne adresira. U posljednje dvije decenije Studentski standard nikada nije bio u slabijoj poziciji. Prvenstveno je bilo potrebno kreirati incijative i rješenja za postojeće dugogodišnje probleme koji muče studentsku populaciju, ali i one koji su nastali nedavno. Velike školarine, povratak novca studentima i adekvatne prostorije za život su samo neki od problema koji se javnosti predstavljaju iz dana u dan, a niti jedna ideja ili programsko rješenje koja je ponuđeno nije prihvaćeno.

Ne može se rekonsturisati obrazovanje kroz novi zakon ukoliko se pokaže nesposobnost da se riješe problemi koji nisu nastali krivicom studenata.

- Ispitni rokovi koji su definirani zakonskim tekstom su veoma šturo i pravnički nestabilno normirani, te su u suprotnosti sa već postojećim rješenjima, osobito u trenutnom kontekstu što ih čini degradirajućim u odnosu na studentska prava. Na ovaj način se studenti dovode u poziciju nesigurnosti od umanjenog broja ispitnih rokova. Vrlo je bitno za Zakonodavca da razumije da oduzimanjem ispitnih rokova ne može popraviti kvalitet obrazovanja.  

Također, u Nacrtu Zakona je ponuđeno da se na javno finansirano mjesto može preći sticanjem prosjeka iznad 8.5 te obavezom održavanja prosjeka iznad 8.0, a u suprotnom se javno finansirano mjesto gubi. U suprotnosti sa svim amandmanima i zahtjevima SPUS-a, ovakvo rješenje je razlog napuštanja predstavnika studenata iz Komisije za izradu Nacrta Zakona o visokom obrazovanju KS.

Ovakvo i slična  rješenja su diskriminatorna, te impliciraju na to da je novom Zakonu o visokom obrazovanju primarni cilj povećavanje budžeta KS, a nikako podizanje kvaliteta obrazovanja!

Studenti neće i ne mogu dopustiti da ovakva rješenja stupe na snagu. Ovim putem pozivamo nadležne za predlaganje i izglasavanje Zakona da zdravorazumski prihvate amandmane i prijedloge Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.  Cilj naše inicijative je zaštita prava studentata, podizanje standarda obrazovanja naših studenata  u želji za cjelokupnim poboljšanjem kvaliteta svakog segmenta našeg Univerziteta u Sarajevu, koji ćemo uvijek sa ponosom spominjati svejedno na okolnosti - navodi se u saopćenju SPUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.