open-navfaktor-logo
search
Porazno
Srednjoškolce bužimskih područja Radoč i Mrazovac do škole dijele kilometri pješačenja
Trenutno oko 40 srednjoškolaca se prebacuje do MSŠ Bužim kako znaju i umiju, jer nema prijevoza, a mnogi su prinuđeni pješačiti oko 20 kilometara dnevno
24.10.2018. u 19:00
get url
text

Djeca svakodnevno od svojih roditelja slušaju savjete kako moraju učiti, obrazovati se, da bi postigli nešto u životu. Kako to da kažu roditelji svojoj djeci u bužimskim područjima Radoč i Mrazovac? Naime, u ovom trenutku je blizu 40 srednjoškolaca koji se, kako znaju i umiju, prebacuju od svojih kuća do Mješovite srednje škole Bužim, jer nema prijevoza na tom potezu. Neki jednostavno prevaljuju pješke taj put u dužini od 20 kilometara! Pojedini ne mogu više izdržati, pa odustaju od daljeg školovanja.

Dosta je makadama i nema uspostavljene linije

- Nažalost to je problem koji je ovdje prisutan godinama. I ja sam bio među onima koji je prelazio deset kilometara u jednom pravcu i isto toliko u povratku svaki dan, da bih završio srednju školu u Bužimu. Ovdje postoji škola do petog razreda, a preostale razrede djeca završavaju u Čavi i do tog mjesta ima prijevoz. Djeca koja krenu u srednju školu nemaju prijevoza. Prijevozniku se ne isplati voziti tim dijelom jer je put jako loš, dosta je makadama i nema uspostavljene linije - priča nam Ermin Odobašić, predsjednik MZ Radoč.

Dodaje kako politika uslovljava asfaltiranje puteva, prioritete.

- Zbog svega događa se da djeca odustaju od školovanja i to je prije desetak godina bilo itekako prisutno. I sada toga ima ali manje. Teško je i roditeljima koji bi pomogli svojoj djeci, a nemaju mogućnost. Šta će ako nemaju automobil ili rodbinu u Bužimu da dijete tamo bude dok se školuje!? Ostalo je još 2,5 kilometra da se asfaltira ovog lokalnog puta - priča nam Odobašić.

Razgovarali smo i sa Ibrahimom Grošićem, direktorom Mješovite srednje škole Bužim koji je pronašao modus kako olakšati djeci i uveo samo prvu smjenu u školi.

Uvedena samo prva smjena u školi da djeca ne idu po mraku 

- I mi profesori imamu djecu i polazimo od svega kao roditelji. Taj problem djece i njihovih roditelja kao da je zanemaren, zaboravljen. I onda se mi u školi snalazimo kako znamo i umijemo. Znam često otići kod ljudi pa tražiti donacije za njih, za prijevoz. Ponekad nam i načelnik izađe u susret, kada ima sredstava da uplati par mjeseci za djecu prijevoz, da se ide po njih. Ovdje redovna linija ne postoji. Ovaj problem se može jedino školskim autobusom regulisati, međutim, nama ministarstvo i vlast ne dozvoljavaju školske autobuse - kazuje nam Grošić.

Kaže da se oglušuju na problem.

- Može se napraviti školski bus koji bi tu djecu dovezao u školu i vratio. Šta je problem? Imamo 40-ak takve djece koja idu pješice, nekada se nečim prebace. I onda sam ja uveo samo prvu smjenu zbog njih, da ne idu navečer kućama poslije sedmog časa, kasno je, posebno je teško za curice. Morali smo improvizirati. To je 20 kilometara puta - govori nam Grošić.

Pričali smo i sa Zikrijom Durakovićem, načelnikom općine Bužim.

- Cijele prošle godine smo radili na rješavanju tog problema. I dobrim se pokazalo što je direktor MSŠ Bužim uveo jednu smjenu. Mi cijelo vrijeme iz općinskog budžeta imamo određena izdvajanja za finansiranje i sufinansiranje prijevoza određenih kategorija djece. Za plaćanje prijevoza je nadležan kantonalni nivo. Tu se radi o manjem broju djece i mogli bismo se dogovoriti da je više sluha uvođenjem, da li posebnog kombi prijevoza, ili neke linije, koja bi tu djecu prevozila i na taj način riješili problem - govori nam Duraković.

Veliki teret i investicija za općinu

Upitali smo ga kako će naći prijevoznika kada većina nije zainteresirana zbog lošeg puta. Naime, cijeli put nije ni asfaltiran, ostalo je još 2,5 kilometara.

- To je za samu Općinu jako velika investicija, kao što je i veliki teret za Općinu da se osigura novac za prijevoz sve djece. Uglavnom, pripremamo modalitet kako to riješiti u narednoj budžetskoj godini - rekao nam je Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.