open-navfaktor-logo
search
Je li iko saslušan
Šta je do sada uradilo Tužilaštvo BiH po krivičnim prijavama Duvnjaka protiv Dodika koji je psovao genocid?
Milorad Dodik je opsovao genocid na sastanku koalicionih partnera u hotelu Garden u Konjicu 30. juna 2023. godine. O tome je u javnosti progovorio Zukan Helez, ministar odbrane BiH.
AUTOR: E.D.-Š.
30.05.2024. u 22:14
get url
text
Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH
Milanko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH
Prošlo je šest mjeseci od predaje krivičnih prijava protiv Milorada Dodika zbog psovanja genocida i postavlje se pitanje šta je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i da li je išta poduzelo po tom pitanju.
Krivične prijave 28. decembra 2023. godine podnio je kao građanin Jasmin Duvnjak, bivši predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.
Predmet je u radu 
Krivične prijave su podnesene Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, a nakon čega je 25. januara u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Sarajevu saslušan Jasmin Duvnjak.
Milorad Dodik je opsovao genocid na sastanku koalicionih partnera u hotelu Garden u Konjicu 30. juna 2023. godine. O tome je u javnosti progovorio Zukan Helez, ministar odbrane BiH.
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine smo pitali da li je pokrenuta istraga u vezi sa krivičnom prijavom Jasmina Duvnjaka te da li je osim podnosioca prijave još neko saslušan u SIPA-i, recimo Milorad Dodik, ostali učesnici sastanka u Konjicu.
- Predmet je u radu i Tužilaštvo BiH i partnerske institucije i agencije, poduzimaju aktivnosti sa ciljem provjere navoda iz prijave i donošenja tužilačke odluke - odgovorio nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.
Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona nisu odgovorili na naš upit.
Psovanjem genocida otišli su korak dalje 
Sa sastanka koalicionih partnera na državnom nivou u Konjicu 30. juna u hotelu Garden, Duvnjak je za svjedoke naveo ministra odbrane BiH Zukana Heleza, delegata u Domu naroda PSBiH Kemala Ademovića, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predraga Kojovića.
- Što je u civiliziranom svijetu nemoguće i nezamislivo, kod nas je gorka i tužna realnost. Nedavno je mirovna aktivistkinja iz Beograda Aida Ćorović pravnosnažno osuđena zbog gađanja jajima murala ratnog zločinca i krvoloka Ratka Mladića. Prije nekoliko dana predsjednik Bakir Izetbegović te istaknuti društveni aktivisti profesor Emir Suljagić i Reuf Bajrović su u sklopu istražnih radnji dali izjavu u SIPA-i na okolnosti koje su u zoni slobode govora, koji nikoga ne vrijeđa i okolnosti koje ukazuju na oživljavanje verbalnog delikta - govori Jasmin Duvnjak za Faktor i dodaje:
- S druge strane, nama godinama negiraju genocid, vrijeđaju narod i državu, izvrgavaju žrtve ruglu. Psovanjem genocida otišli su korak dalje u dehumaniziranju žrtava. Ovakva verbalna agresija je toliko nenormalna, poremećena i primitivna da čovjek ne zna ni kako da reaguje. Pogane riječi raznih dodika, nešića, stevandića i vulina unose netrpeljivost i razdor među narodom te podrivaju mir u zemlji i regiji.
Zato sam kao građanin Bosne i Hercegovine na osnovu odredbi Zakona o krivičnom postupku predao Krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH za krivično djelo iz člana 145a Krivičnog zakona BiH i Krivičnu prijavu Tužilaštvu HNK za krivično djelo iz člana 163 Krivičnog zakona FBiH.
Duvnjak podsjeća kako je početkom ove godine na osnovu naloga Tužilaštva BiH u službenim prostorijama SIPA-e u Istočnom Sarajevu dao izjavu po ovoj krivičnoj prijavi.
Vidjet ćemo je li školjka jaja opasnija od šovinističkog psovanja 
- Nemam informacija dokle se došlo sa istragom, da li je još neko od svjedoka ili čak osumnjičeni saslušan. I dok je Tužilaštvo BiH napravilo barem neke korake, iz Tužilaštva HNK za sada nema nikakvih aktivnosti ni informacija.
U cilju zaštite društva i afirmacije civilizacijskih vrijednosti (istine, pravde, humanosti, pomirenja), a u skladu sa važećim krivičnim zakonodavstvom, tražim intenziviranje aktivnosti na procesuiranju, gonjenju i kažnjavanju prijavljene osobe. Vidjet ćemo da li je školjka jaja na muralu presuđenog fašiste opasnija po društvo u cjelini od šovinističkog psovanja i grubih prijetnji žrtvama od visokog bh. funkcionera - rekao je na kraju Duvnjak.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.